Narva saab juubeliaastal uue teatrikeskuse

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaba Lava Narva teatrikeskus.
Vaba Lava Narva teatrikeskus. Foto: www.vabalava.ee

Eesti juubeliaasta lõpuks valmib Narvas kauaoodatu Vaba Lava teatrikeskus. Vabariigi 100. sünnipäevale pühendatud keskuse avanädalal toimub Narvas rahvusvaheline etenduskunstide nädal, mis annab ülevaate kohaliku Vaba Lava edasistest tegevustest.

Vaba Lava Narva teatrikeskusesse tuleb 216 istekohaga black-box-tüüpi teatrisaal koos abi- ja kontoriruumidega ning 70kohaline stuudiosaal, mida saab kasutada nii Vaba Lava proovisaalina kui ka Eesti Rahvusringhäälingu teleülekanneteks. Samuti paikneb valmivas keskuses ERRi raadiostuudio. Keskuse juurde kuuluvad ka 50kohaline kohaliku lasteteatri "Ilmarine" saal ning kohviku- ja galeriiala.

Teatrimajade sümbioosist kõneldes mainis Vaba Lava tegevjuht ja juhatuse liige Kristiina Reidolv, et Vaba Lava on uut tüüpi organisatsioon Eesti teatriväljal.

„Tegu on etenduskunstide keskusega, millel on oma maja nii Tallinnas kui ka Narvas. Vabas Lavas on teatrimajade ülene üldine ja strateegiline juhtimine ning tugitegevused. Lisaks on kummalgil majal oma kohapealne tiim, kes tegeleb teatrimaja igapäevase administreerimise ja toimimisega.“ 

Vaba Lava Narva teatrikeskuse avab detsembri alguses toimuv etenduskunstide nädal.

„Nädala eesmärk tutvustada dokumentaalteatrit, uutel tehnoloogiatel põhinevat teatrit, kaasaegset tsirkust ja teisi teatrisuundi, mida plaanime Narvas edaspidi arendama hakata ning mille kaudu püüame jõuda ka erinevate sihtgruppideni Narvas,“ avaldas Reidolv.

ETENDUSKUNSTIDE NÄDAL 

  • 1.– 11. detsembrini
  • Avapauguna etendub 1. detsembril MTÜ R.A.A.A.Mi ja Vaba Lava koostöölavastus "TRANSIIT. Peatage muusika". Tegemist on dokumentaallavastusega eesti muusikute gastrollidest Nõukogude Liidus, mis tugineb muusikute ja muusikaga seotud inimeste intervjuudel (sh Hardi Volmer, Igor Maasik, Villu Tamme, Anne Veski, Kare Kauks jt). Lavastaja on Dmitri Jegorov (Venemaa), osades on Ivo Uukkivi, Jarek Kasar, Veiko Tubin, Martin Kõiv, Marten Kuningas, Pavel Botsarov ja Steffi Pähn. Esietendusele järgneb kontsert, esinevad Tõnis Mägi, Marju Länik, Jarek Kasar jt koos Estraadiraadioga, konferansjee rollis on Peeter Volkonski.
  • Pühapäeval, 2. detsembril etendub Rootsi Kuningliku Draamateatri esituses Henrik Ibseni näidend "Hedda Gabler". Anna Petterssoni lavastus kujutab endast ühe tuntuima näidendi visuaal-eksperimentaalset dekonstruktsiooni.
  • Esmaspäeval, 3. detsembril etendub Peterburi Masterskaja teatri "Vanem poeg". Lavastus põhineb Aleksander Vampilovi samanimelisel komöödial. Lavastaja on Grigori Kozlov.
  • Teisipäval, 4. detsembril kl 15 etendub stuudiosaalis Kuressaare Linnateatri "Persona". Lavastaja ja kunstnik on Matteo Spiazzi (Itaalia).
  • Samal päeval kell 19 etendub suures saalis ka R.A.A.A.Mi menulavastus "Pikse pill", mille aluseks on Udmurtia lavastaja Damir Salimzjanovi kirjutatud Eesti muinasjuttudel põhinev näidend. 
  • Kolmapäeval, 5. detsembril toimub uues teatrikeskuses kõigile avatud ja tasuta rahvusvaheline koostööseminar. Esinevad teatrikriitikud ja -produtsendid .
  • Reedel, 7. detsembril annab etenduse Soome kaasaegse tsirkuse lipulaev Race Horse Company
  • Laupäeval, 8. detsembril saab teatrikeskuses nautida STATION NARVA kontserte, tutvustatakse uut maja.
  • Nädala lõpetab Leedu Riikliku Draamateatri dokumentaalteatri lavastus "Roheline aas", mis etendub 9., 10. ja 11. detsembril ning mis põhineb tõestisündinud lugudel. Lavastajad on Jonas Tertelis ja Kristina Werner, lavastuse kontseptsiooni ja teksti autorid Rimantas Ribačiauskas, Kristina Savickienė, Jonas Tertelis ja Kristina Werner.

TUTVU lähemalt rahvusvahelise etenduskunstide nädala programmiga Vaba Lava Narva teatrikeskuses.

Vaba Lava Narva teatrikeskuse ehitust toetab Kultuuriministeerium, etenduskunstide nädal on sündinud Kultuurkapitali näitekunsti sihtkapitali, Kultuurkapitali helikunsti sihtkapitali, Kultuurkapitali Ida-Virumaa ekspertgrupi, EV100 korraldustoimkonna, Rootsi Instituudi, Rootsi Suursaatkonna, Soome Instituudi, Goethe Instituudi ja Saksamaa Suursaatkonna koostööna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles