Rein Lang: totalitaarsed režiimid ei mõista vaba ajakirjanduse toimimist (1)

Ainar Ruussaar
, erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Lang
Rein Lang Foto: Jaanus Lensment

Totalitaarsed režiimid ei saa aru sõnavabaduse ja vaba ajakirjanduse toimimise mehhanismidest, ütles reformierakondlane ja konsultant Rein Lang esmaspäeval raadio Kuku saates «Olukorrast ajakirjanduses», kommenteerides ajakirjanik Jamal Khashoggi tapmist.

«Igasugused totalitaarsed režiimid, olgu nad missugused tahes, ei mõista vaba sõna ja vaba ajakirjanduse toimimise mehhanismi. Nad kujutavad ette, et lahendavad enda jaoks ära probleemi mõne ebasoovitava isiku kõrvaldamisega,» rääkis Lang. «Valgustatud monarh elab nii raskelt üle lääne ajakirjanduses lugusid üllitavat inimest, et ta saadab lausa kahe lennukiga mehed kohale seda probleemi lahendama. Kas siis monarh ise või see, kes tahab monarhile meeldida. Lõpuks pole sellel aga vahet, sest kui süsteem seda võimaldab, siis on süsteem vigane,» lisas ta.

Langi viitas ka Saudi Araabia ja Katari vahelisele konfliktile, mille lahendamise ühe tingimusena on Saudi Araabia seadnud tingimuseks telekanali Al Jazeera (telekanali peakorter asub Kataris – toim) sulgemise. Langi sõnul oleks ta ettevaatlik ka Saudi Araabia kroonprintsi hukkamõistmisel ajakirjaniku mõrva tellimise eest.

«Saudi kroonprintsil on tõenäoliselt omaenda palees väga tõsiseid vastaseid. Mis oleks veel maitsvam meetod kroonprintsi korralekutsumiseks kui see, et terve maailm kallab ta solgiämbriga üle, kuna tema olevat nõudnud ajakirjaniku tapmist,» märkis Lang.

Saatejuht Väino Koorberg viitas rahvusvahelise ühenduse Ajakirjanike Kaitse Komitee andmetele, mille kohaselt on viimase 26 aasta jooksul maailmas oma tööga seoses surma saanud 1322 ajakirjanikku ja neist 848 on mõrvatud.

Enam kui kaks nädalat pärast Washington Posti ajakirjaniku Jamal Khashoggi kadumajäämist tunnistas Saudi Araabia nädalavahetusel, et mees suri Saudi Araabia Istanbuli konsulaadis, kui sattus väidetavalt konflikti kümmekonna Saudi ametnikuga.

Tunnustatud ajakirjanik Jamal Khashoggi külastas 2. oktoobril kodumaa Saudi Araabia konsulaati Türgi suurimas linnas Istanbulis, et saada abieluluba. Sealt ta hoone ees oodanud kihlatu sõnul enam ei väljunud, kuigi Saudi Araabia väitis korduvalt, et ajakirjanik lahkus hoonest elusa ja tervena. 20. oktoobril kinnitas kuningriik, et Khashoggi suri konsulaadis, kui sattus konflikti sealsete ametnikega. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles