Suri Tallinna Tehnikaülikooli professor Ahto Kalja

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leinaküünal
Leinaküünal Foto: Liis Treimann

Eile, 22. oktoobri õhtul lahkus meie hulgast Tallinna Tehnikaülikooli professor ja pikaaegne X-tee projektijuht Ahto Kalja, teatas ülikool.

Ahto Kalja töötas küberneetika instituudis alates 1974. aastast inseneri, teaduri, vanemetaduri ning sektor- ja osakonnajuhatajana. Alates 1997. aastat oli ta ühtlasi Tallinna Tehnikaülikooli arvutitehnika instituudi ja 2017. aastast tarkvarateaduse instituudi professor. 

Aastatel 2001–2014 oli Kalja Riigi Infosüsteemi Ameti X-tee projektijuht. Ta oli Läti Ülikooli audoktor, pälvinud NSVL Riikliku preemia teaduse ja tehnika alal (1987), Euroopa Liidu e-riigi valdkonna uuringute alase preemia (2003) ning Eesti Vabariigi Valgetähe IV klassi teenetemärgi (2014).

Olles hariduselt (Tallinna Polütehnilise Instituudi (TPI) mehaanikainseneri kutsega, oli Kalja huvi alati seotud projekteerimise ja tootmisega ning tema teadustöö temaatikasse kuulusid masinaehituse inseneride töö automatiseerimine, andmebaasid ja infosüsteemid üldisemalt ja eriti tarkvaratehnika. Ahto Kalja oli teadlane, kelle missiooniks oli populariseerida teadustulemusi ning juhendada üliõpilasi. Töötanud 20 aastat ülikooli professorina jagas ta noortele järjekindlalt teadmisi tarkvaratehnika vallas. Paljude madalama astme kraadi omandanute kõrval jõudis tema juhatuse all teaduskraadini ka neli doktorit.

Tähelepanuväärne oli tema panus suhete loomisel naabermaade, Soome ja Läti kolleegidega. Kui esile tuua vaid mõned näited: ta oli aastaid Eesti–Soome Informaatikanõukogu juhatuse liige ning ühistöö korraldaja Tampere Tehnikaülikooli arvutiteadlastega. Ta oli ka aktiivne rahvusvahelise Baltimaade andmebaaside ja infosüsteemide konverentsi (International Baltic Conference, DB&IS) korraldaja, programmkomitee liige ja kogumike toimetaja.

Lähemad kolleegid jäävad Kaljat mäletama oma valdkonna erudeeritud asjatundjana, aga ka südika organisaatori ning sooja ja osavõtliku seltsimehena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles