Roheline liikumine tahab Põxitile kindlat tärminit (2)

Kadri Kuulpak
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiviõli keemiatehas. Millal selline pilt minevikku jääb, otsustatakse praegu.
Kiviõli keemiatehas. Millal selline pilt minevikku jääb, otsustatakse praegu. Foto: Eero Vabamägi

Riigikogu täiskogu arutas eile olulise tähtsusega riiklikku küsimust «Põxit ehk põlevkivienergeetikast väljumise strateegia». MTÜ Roheline Liikumine ja riigikogu keskkonnakomisjon soovivad poliitilise otsusega seada põlevkivienergeetikast loobumisele tärmini.

Sel kevadel andis avalikule pöördumisele «Põxit» allkirja 1079 eestlast. MTÜ Rohelise Liikumise juhatuse liige Mihkel Annus sõnas eile riigikogu kõnepuldis, et üks avaliku pöördumise ajend on arenenud Euroopa Liidu liikmesriikide eeskuju: põlevkivienergeetikast loobumise tärmin määratakse poliitilise otsusega. Annus tõi näite, et Belgia sulges oma viimase kivisöeelektrijaama 2016. aastal, Austria plaanib viimased kaks sulgeda hiljemalt aastal 2025.

Ta sõnas, et kuigi arengukavade järgi (energiamajanduse arengukava aastani 2030, kliimapoliitika põhialused aastani 2050 jt) taastuvenergia osakaal lõpptarbimises lähiaastatel kasvab ning süsinikdioksiidi heide väheneb, ei näe ükski neist arengukavadest ette põlevkivienergeetika hääbumist või põlevkivi kaevandusmahu vähendamist. Põlevkivienergiast loobumine tekitaks Annuse sõnul aga ka sotsiaalseid, majanduslikke, riigikaitse- jm küsimusi, mida nimetatud arengukavad ei hõlma.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles