Audit paljastas Eesti Kontserdi raamatupidamises suure segaduse (3)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Auditis on kirjas, et Hortus Musicuse kunstiline juht Andres Mustonen survestas erikontrolli läbiviimisel audiitoreid ja püüdis takistada muusikutega intervjuude läbiviimist.
Auditis on kirjas, et Hortus Musicuse kunstiline juht Andres Mustonen survestas erikontrolli läbiviimisel audiitoreid ja püüdis takistada muusikutega intervjuude läbiviimist. Foto: PEETER LANGOVITS / PM/SCANPIX

Eesti Kontserdi (EK) tellitud erikontrolli aruanne tõi ilmsiks, et sihtasutuse alla kuuluva vanamuusikaansambli Hortus Musicus raamatupidamises ja aruandluses valitses aastatel 2013-2016 täielik segadus ning Eesti Kontserdi juhtkonna hooletus lepingute sõlmimisel tõi kaasa kahjusid.

2016. aasta veebruaris tekkisid Eesti Kontserdil tõrked raamatupidamislikus suhtlemises Peeter Vähile ja Tiina Jokinenile kuuluva ERP OÜ-ga, kes oli neile osutanud teenuseid nii sisseostetavate artistide, kollektiivide kui ka lennupiletite hankimisel ning tekkinud kahtluse kohaselt võis tegu olla finantsdistsipliini, töösisekorra reeglite ja raamatupidamisseaduse rikkumisega, kirjutab ERR uudised.

Audiitorfirma Grant Thornton koostas aruande aastate 2013-2016 kohta, et selgitada välja võimalik Eesti Kontserdile tekitatud kahju suurus ning selle kohaselt Hortus Musicuse kunstiline juht Andres Mustonen survestas erikontrolli läbiviimisel audiitoreid ja püüdis takistada muusikutega intervjuude läbiviimist, ka kustutati töövälisel ajal salapärasel kombel Hortus Musicuse tööd kajastava arvuti failid.

Peamiselt sõlmis Eesti Kontsert ERP-ga lepinguid MustonenFesti, Klaaspärlimängu ja Klaaspärlimäng Sinfoniettaga seoses ning Eesti Kontsert kandis nende kontsertide korraldamise kulud ja esinejate tasustamise, kuid maksis ERP-le lisaks veel märkimisväärseid summasid Mustoneni kasutamise eest dirigendina, makstes talle samal ajal ka töötasu.

Auditis tuvastati, et Eesti Kontsert on maksnud ERP-le arvete eest, mille osas ei tuvastatud ei lepingut ega asjaolu, et kontserti oleks kajastatud Eesti Kontserdi kavades või aastaraamatus, lisaks taotlesid nii MustonenFest kui ka Eesti Kontsert kultuurkapitalilt kontserdite korraldamiseks toetust ja ka selle saanud.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles