Kaks kuud kestnud vastasseis Tallinna vanglas sai läbi: põlualune toidujagaja vabanes (3)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna vangla.
Tallinna vangla. Foto: Eero Vabamägi

Tallinna vanglas sai eelmisel nädalal läbi üle kahe kuu kestnud olukord, kui kümned vangid keeldusid vangla pakutud toitu vastu võtmast.

Justiitsministeeriumi pressiesindaja ütles Postimehele, et vastuseisu tekitanud toidujagaja vabanes vanglast ning ligi 30 vangi hakkas taas sooja toitu vastu võtma.

Toidust keeldumine sai alguse 19. augustil ning kahe kuu jooksul oli selliseid vange pidevalt umbes 30 ringis.

Tallinna vangla direktor Hannes Liivak ütles oktoobri keskel Postimehele, et vangid põhjendasid maksumaksja raha eest pakutavast soojast toidust loobumist sellega, et neile ei sobi toidujagaja.

«Toitu jagab vangist kinnipeetav, kes on meditsiiniliselt kontrollitud. Toidujagajad kannavad puhtaid kitleid, kummikindlaid ja mütsi, seega on tagatud kõik hügieenilised nõuded, mis peavad toidu jagamiseks olema,» sõnas vanglajuht kahe nädala eest.

Ta lisas, et administratsiooni jaoks on kõik vangid võrdsed ning vanglajuhid ei lasku vangidega sügavatesse diskussioonidesse

«Ma ei leia, et me peaksime toidust keeldumise põhjuseid ülemäära tudeerima. Toit vastab kvaliteedinõuetele, jõuab õigeks ajaks kohale ja seda jagatakse õigetes kogustes. See on inimese enda teha, kas ta võtab selle vastu või mitte,» ütles Liivak.

Toidust keeldumine ei tähendanud seda, et vangid nälgisid. Vastavalt Tallinna vangla sisekorraeeskirjale võivad vangid osta endale kaks korda kuus vanglapoest toitu.

Tallinna vangla vanglakomisjoni aseesimees Simóne Eelmaa teatas oktoobri keskel Postimehele, et kinnipeetavad keeldusid toitu vastu võtmast, sest toidujagaja on «allalastud». Ta avaldas muret, et toidujagaja elu ja tervis oli pandud ohtu, kuna vangla pani selle kinnipeetava spetsiaalselt nendele kambritele toitu pakkuma, kus viibisid need kinnipeetavad, kes ei nõustunud temalt toitu vastu võtma.

«Inimene pannakse olukorda, kus tema elu ja tervis on ohustatud, sest vangla jaoks on olulisem subkultuuri murdmine kui ühe inimese turvalisuse tagamine,» märkis Eelmaa.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles