Järvamaal avastati kalataud (1)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõik kasvanduse kalad tuleb nüüd hukata.
Kõik kasvanduse kalad tuleb nüüd hukata. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Veterinaar- ja toiduamet avastas Järvamaa kalakasvatuses viiruslik kalataudi, mis lööb valusalt kalakasvataja rahakoti pihta.

Paide linna Roosna-Alliku alevikus asuvas kalakasvanduses tuvastati kalade vereloomeorganite infektsioosse nekroosi (IHN) tekitaja, teatas veterinaar- ja toiduamet. Haigus tuvastati plaanilise proovivõtmise käigus. Haigus on inimestele ohutu, kuid selle levik toob kaasa majandusliku kahju kalakasvatajatele.

Tegemist on viirushaigusega ja seda esineb vikerforellil ning teistel lõhelistel ning kahjustab see enamasti noori lõhelisi. Viirus nakatab igas vanuses kalu ning need jäävad viiruse kandjateks. IHN on laialt levinud kõikjal maailmas, sh Põhja-Ameerikas, Kesk- ja Lõuna-Euroopas, Kaug-Idas ja Venemaal Karjalas ja Soomes.

IHN viirushaigusega nakatunud kalu on lubatud tappa inimtoiduks, tingimusel, et neil puuduvad taudile viitavad kliinilised tunnused ja patoloogilised muutused.

Haiget kala pole võimalik ravida. Haigusest vabanemiseks tuleb kogu kasvanduse kalad hukata ja uutega asendada. Selleks tapetakse kalad (võib suunata inimtoiduks) ja kalakasvanduses tehakse pesu ning desinfektsioon. Mõneks ajaks jäetakse kalakasvandus tühjana seisma.

VTA Järvamaa keskuse juhataja Andrus Leisi sõnul kehtestati haiguse leviku tõkestamiseks OÜ Neli Elementi kalakasvatusele kuni epidemioloogilise uuringu tulemuste selgumiseni esialgsed piirangud. 

«Kalakasvatuses tuleb jälgida bioohutusmeetmeid ning kalade ja võimaliku saastunud inventari ning sööda välja viimine kasvandusest on keelatud. Epidemioloogilise uuringu tulemustest lähtuvalt selgub, kas on vaja täiendavaid kitsendusi ning abinõusid,» sõnas Leis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles