Mustade lammaste seiklused ajateenistuses: metsa toodud pitsa ja ööklubisse unustatud varustus (5)

Martin Laine
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimase aasta jooksul on kaitsevägi hakanud ajateenijate distsiplineerimiseks kasutama politsei arestimajasid, sest nii hoiab kulusid kokku. Tingimused on igal juhul sarnased nii väeosas kui ka prefektuuri arestimajas.
Viimase aasta jooksul on kaitsevägi hakanud ajateenijate distsiplineerimiseks kasutama politsei arestimajasid, sest nii hoiab kulusid kokku. Tingimused on igal juhul sarnased nii väeosas kui ka prefektuuri arestimajas. Foto: Raivo Tasso

Kaitsevägi on ajateenijaid arestinud nii metsa toodud pitsa, vägivaldse nutisõltuvuse kui ka ööklubisse unustatud varustuse tõttu.

Arestimaja on koht, millega värskelt ajateenistusse saabunuid juba esimestel päevadel pelutatakse ning enamikule sõduritele jääbki kinnimajja sattumine vaid kaugeks ja abstraktseks hirmuks.

Samas leidub igal aastal mõnikümmend musta lammast, kes veedavadki vähemalt osa oma ajateenistusest kinniste uste taga. Põhjused võivad olla üsnagi kirevad – vahel naljakad ja naeruväärsedki, teinekord suisa hirmutavad.

Näiteks leidis üks äärmuslik juhtum aset vaid mõni nädal tagasi. Suvel Võrumaale Kuperjanovi jalaväepataljoni aega teenima asunud noormees on praeguseks korda rikkunud nii palju, et on väljaõppest sisuliselt eemaldatud – kõikvõimalike sekelduste tõttu on tal keeld kasutada relvi ja laskemoona, samuti ei tohi ta viibida kaassõduritega samas magalas.

Oktoobri algul leidis väljaspool linnakut toimunud väljaõppel aset vahejuhtum, kus seesama reamees võttis omavoliliselt kaasteenija teenistusrelva AK-4 ning laadis sinna paukpadruni. Padrun hüppas relvast välja hilisema kontrolli («Relv tühjaks lae!») käigus ning lähemal uurimisel ilmnes, et padrunile olid markeriga kirjutatud tegevväelastest ülemate perekonnanimed.

Kaitseväe ülemad tõlgendasid seda selge ähvardusena ja raske distsipliinirikkumisena. Reamees pandi kaheks nädalaks arestimajja luku taha.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles