Netanyahu kiitis Trumpi Iraanile sanktsioonide taaskehtestamise eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu. Foto: Amir Cohen / REUTERS / Scanpix

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu kiitis laupäeval USA presidenti Donald Trumpi sanktsioonide taaskehtestamise eest Iraanile.

«Tänan teid, president Trump selle ajaloolise sammu eest. Sanktsioonid tulevad tõepoolest,» on öeldud Netanyahu avalduses.

«Aastaid oleme üles kutsunud, et sanktsioonid kogu maailma ohustava Iraani mõrvarliku terroristliku režiimi vastu kehtestataks taas täies mahus.»

Trump teatas mais Ühendriikide taandumisest 2015. aasta mitmepoolsest tuumaleppest Teheraniga ning sanktsioonide taaskehtestamisest. See samm on ajanud raevu teised leppe allkirjastajad, kelle hinnangul täidab Iraan leppes võetud kohustusi oma tuumaprogrammi piiramise osas.

Reedel kinnitas Washington, et teine sanktsioonide teine etapp jõustub esmaspäeval. Netanyahu sõnul on augustis taaskehtestatud sanktsioonide esimese etapi mõju juba tunda.

«Riaal on kukkunud, Iraani majandus on languses ning tulemused silmnähtavad,» lausus ta.

Euroopa Liit, Prantsusmaa, Suurbritannia ja Saksamaa, kes kõik 2015. aasta leppe allkirjastasid -- on mõistnud USA sanktsioonideotsuse hukka.

«Me kahetseme sügavalt USA sanktsioonide taaskehtestamist, mis lähtub tema lahkumisest Ühisest Kõikehõlmavast Tegevuskavast (JCPOA),» öeldi ühisavalduses.

USA teatas reedel, et lisab Iraaniga seotud musta nimekirja 700 isikut, firmat, lennukit ja laeva ning püüab survestada rahvusvahelist pangaarveldusvõrku SWIFT lõpetama Iraani teenindamise osana Washingtoni «maksimaalse surve» kampaaniast islamivabariigi vastu.

USA väitel tahetakse sõlmida Iraaniga parem lepe, mis lisaks riigi tuumaprogrammi lammutamisele piiraks Teherani raketiprogrammi ja sekkumist Lähis-Ida riikides. Iraan on need tingimused tagasi lükanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles