Haisu tekitanud Väo asfalditehas hakkab kasutama ohutumat kütust (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Väo karjäärile ringteelt.
Vaade Väo karjäärile ringteelt. Foto: PEETER LANGOVITS / PM/EMF

Tallinna abilinnapea Kalle Klandorfi kinnitusel hakkab haisu tekitanud Väo asfalditehas alates esmaspäevast ohutumat kütust kasutama.

Klandorf tunnistas Raepressi vahendusel, et Verston Ehitus ASi asfalditehas on siiani kasutanud masuudikütust, mis tõepoolest tekitab haisu. «Jõudsime ettevõttega ühisele arusaamale, et nad hakkavad kasutama ohutumat diiselkütust. Ja kui ka see ei aita, kui kütuse vahetamisega hais ei vähene oluliselt, siis peame otsima võimalusi tehase sulgemiseks.» 

Klandorf rääkis, et linnal pole õigust tehast sulgeda. See on keskkonnainspektsiooni pädevuses, kes tegeleb küsimusega juba septembri keskpaigast saadik. Keskkonnainspektsioon on võtnud tehase töötamise ajal õhuproovid, mille tulemused pole veel teada. Samuti on Tallinna Keskkonnaamet lubanud korraldada õhu-uuringu tehasele väga lähedal asuvas koolis. 

Lasnamäe linnaosa vanema Maria Jufereva sõnul on pahameel asfalditehase lähistel asuvates majades päris suur ja kaebusi on tulnud ohtralt. «Keskkonnainspektsiooni poole pöördumisest pole kahjuks kasu olnud, kuigi ebameeldiv hais on kohapeal selgelt tunda,» rääkis Jufereva. Ta lisas, et tehas peab tegema kõik võimaliku haisu vähendamiseks, sest praegune olukord segab kohalikke elanikke.

Postimees kirjutas hiljuti, et Lasnamäe elanikud nõuavad vastavatud tehase sulgemist, kurtes, et sealt levivad heitgaasid on mürgised ja hävitavad kohalike tervist. 

Asfaldi tootmisel eraldub mürgist suitsu ja heitgaase, mille koostis on mürgine, kurdavad elanikud. Hais tungib nende sõnul ruumidesse isegi suletud akendega. Eriti halvasti tundvat end vanemad inimesed, kroonilisi hingamisteede haiguseid põdevad inimesed ja allergikud. 

Lasnamäe elanikud pöördusid ka vabariigi valitsuse poole. «Meie ja meie lapsed ei saa hingata õhku, mis on tervisele ohtlik. Palume sulgeda tehas elamurajoonis jäädavalt!» nõuavad kohalikud. «Kui riik meid ei kaitse, pöördume Euroopa Inimõiguste Kohtusse,» seisab kirjas.

Verston Ehitus OÜ juht Veiko Veskimäe on varem ERRile öelnud, et nende asfalditehas vastab kõigile nõuetele. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles