Eesti saadik Iisraelis: meid ühendab kõrgtehnoloogiline vaade tulevikku (6)

Ainar Ruussaar
, erikorrespondent, Tel Aviv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sulev Kannike tegutseb Eesti suursaadikuna Iisraelis 2016. aasta augustist.
Sulev Kannike tegutseb Eesti suursaadikuna Iisraelis 2016. aasta augustist. Foto: Andres Haabu

Eesti suursaadik Sulev Kannike näeb Eesti ja Iisraeli majandussuhete tulevikku eelkõige küber- ja kõrgtehnoloogia vallas ning nimetab kahe riigi kodanike ühiseks omaduseks tulevikule suunatud vaadet, mitte minevikunostalgiat.

Mis Eestit ja Iisraeli ühendab?

Eesti ja Iisrael on mõlemad noored, moodsad, kiire arenguga riigid, kuigi asuvad geopoliitiliselt keerulistes piirkondades. Meie riikide kodanikel ei ole minevikunostalgiat.

Diplomaatiliste suhete puhul Iisraeliga on oluline see nüanss, et sõltub, millise mütsi sa pähe paned. Euroopa Liidu müts ei ole siin alati nii oluline nagu kusagil mujal maailmas, näiteks isegi Ladina-Ameerikas. Siin võib Euroopa Liidu lipu lehvitamine mõnes valdkonnas anda tulemust, aga mõnes hoopis tekitada tõrjuvat hoiakut.

Miks Eesti ei ole kaalunud oma saatkonna kolimist Jeruusalemma?

Kuidas saatkonnad Jeruusalemmast üldse lahkusid? 1980. aastal Ida-Jeruusalemm annekteeriti ja Iisraeli parlament kuulutas selle osaks Iisraeli territooriumist. ÜRO julgeolekunõukogu võttis seepeale vastu resolutsiooni 478, mis kinnitas, et Knesseti otsus oli rahvusvahelise õiguse seisukohast ebaseaduslik, ning kohustas ÜRO liikmeid saatkonnad Jeruusalemmast välja viima. Mida ka tehti, Ameerika Ühendriigid nende hulgas.

On tuntud ütlus, et rahvusvaheline õigus on väikeriigi tuumarelv. Diplomaadina võin öelda, et rahvusvahelise õiguse seisukohast, samuti Euroopa Liidu liikmesriigina ei saa meil selles asjas erilist paindlikkust olla.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles