Sisepinged EKAs: õppejõud käskis võist ja suhkrust 375 maketti ehitada (16)

Heelia Sillamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võist skulptuur.
Võist skulptuur. Foto: Kyle Robertson / AP

EKA sisearhitektuuri osakonna tudengitele on antud ülesandeks valmistada margariinist, suhkrust ja želatiinist kokku 375 maketti, mis on endaga kaasa toonud diskussiooni toidu raiskamise üle. 

«Me andsime tõesti toiduained neile lähtepunktiks ja see neid kahtlemata šokeeris,» kommenteeris sisearhitektuuri osakonna õppejõud Hannes Praks tudengitele antud ülesannet luua Narva bussipeatuste jaoks makette. 

Asja teeb vastuoluliseks see, et tavapäraste materjalide asemel peab iga tudeng tegema 25 maketti margariinist, suhkrust ja želatiinist.

Kuna ülesande saanud sisearhitektuuri tudengeid on 15, tuleb neil kokku luua 375 toidust tehtud maketti. 

«See on tekitanud juba EKA sees suuri lahkarvamusi, sest tudengid ei ole nõus enda raha eest ostma suurtes kogustes toitu, mis ära visatakse,» kirjeldas olukorda Eesti Kunstiakadeemias Postimehe lugeja.

Ülesande tõttu tekkinud toidu raiskamise arutelu kinnitas ka õppejõud ise. «Ma olen mõneti rahul, et selline akadeemiline diskussioon on selle ümber tekkinud,» sõnas Praks, kelle sõnul panevad sellised ülesanded tudengid rohkem ressurssidele mõtlema.

Praksi sõnul on õnnestunud ja hea disain selline, kus ressursse ja materjale kasutatakse täpselt nii palju, kui vajalik ja mitte rohkem. «Sealt tuli siis selline loogiline mõte, et kui nad kasutaksid oma töös sellist materjali, millest ehitamine ongi võib-olla natuke raskem, siis nad mõtleksid selle peale, mis on mõistlik,» sõnas õppejõud. Tema sõnul on tudengite enda otsustada, kui palju nad margariini, suhkrut ja želatiini kasutavad.

Samuti leidis Praks, et hiljem saab makettideks kasutatud toiduained siiski ära kasutada. «Me ei ütelnud seda tudengitele, aga loomulikult saab suhkrut taaskasutada, marmelaadist taas morssi teha ja margariini ei pea ka sugugi ära viskama,» selgitas õppejõud. Tema sõnul on tudengitel võimalus oma tööd esitleda ka õues ning nii ei sulaks margariin ära.

Tudeng Regina Kaasik: positiivsed asjad kaaluvad toidu raiskamise üles

«Olen tudeng, kes pidi seda ülesannet täitma. Ka mina leian, et vale on toitu raisata ilmselgetel põhjustel, aga sealt tulenevad positiivsed asjad kaaluvad üles. Nagu näiteks inspiratsioon. Me pidime tegema igaüks 25 maketti (kümme suhkrust, kümme tarretisest/želatiinist ja viis margariinist). Isiklikult läks mul kaks pakki margariini kaheksast kasutusse ja ülejäänud margariini ning teised ained, mida ei kasuta, kingime Toidupangale. Samuti ei ole kaks pakki želatiini ja tarretist ei tea mis suur kogus. Lihtsalt küsimus on selles, et kes kuidas kasutab. Kes sööb ära ja kes kogub inspiratsiooni. Ma leian et vingujaid oli meie grupis mõni ainus, kes seda nii hinge võttis. Vaatamata sellele tegid aga kõik seda ülesannet inspireerituna ja saime sealt väga palju juurde.»

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles