Jüri Adams: osa poliitikuid on 25 aastat terroriseerinud ideega, et Eesti kodakondsus tuleb kaela määrida kõigile (2)

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Adams.
Jüri Adams. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Alates 1992. aastast on Eestis seaduse tasandil kehtinud põhimõte, et mitte kellelegi ei suruta kodakondsust peale, kuid tegelikkuses on olukord teistsugune, rääkis riigikogu Vabaerakonna fraktsiooni liige Jüri Adams.

Seekordses ETV saates «Suud puhtaks» oli kõne all olukord, kus Eesti riik ei luba topeltkodakondsust, vaid sünnijärgsetel Eesti kodanikel võib olla mitu passi, sest põhiseadus ei luba nende kodakondsust ära võtta.

«Meid on praegu kakskümmend viis aastat teatud poliitikud ja teatud rahvusvahelised organisatsioonid terroriseerinud niisuguse vaimse terroriga, et tingimata kõigile tuleb Eestis vägisi kaela määrida Eesti kodakondsus,» märkis Adams.

Saatekülaline märkis, et 1990ndate esimesel poolel vastu võetud kodakondsusseadus oli kunagi täiesti oma aja kohane, kuid praeguseks hetkeks on toimunud olulised muutused. Näiteks Euroopa Liidus on topeltkodakondsus Adamsi sõnul praegu juba üsna tavaline.

Märksa olulisem aga on tema arvates see, et viimase 15 aastaga on umbes 100 000 eestlast mitmesugustel põhjustel asunud elama mujale. Just nende rahvuskaaslaste praktiliste probleemide korraldamine juriidilisel tasandil peaks olema praegu kõige olulisem küsimus, lisas Adams.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles