Endine maanteeameti eksamineerija: altkäemaksu võtsid kõik! (30)

Martin Laine
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
See raha täis tikutops paljastas kümmekond aastat maanteeametis aset leidnud korruptsiooni.
See raha täis tikutops paljastas kümmekond aastat maanteeametis aset leidnud korruptsiooni. Foto: Kohtutoimik

Politseile antud ütlused annavad aimu, et kohtusse jõudnud ja ajakirjanduses kajastatud altkäemaksujuhtumid maanteeametis olid tõenäoliselt vaid jäämäe tipp: kuritegelikud skeemid kestsid kümmekond aastat ning eksamineerijate pangakontodelt liikus läbi sadu tuhandeid eurosid teadmata päritolu sularaha.

«Ma olen täiesti veendunud, et iga maanteeameti eksamineerija võtab raha eksamite eduka sooritamise eest. See on aastatega välja kujunenud kord,» rääkis ameti endine töötaja Jaak Tammistu politseiuurijatele mõni aasta tagasi.

Tammistu oli karmikäeline eksamineerija, suisa kurikuulus, sest kui tema juba sinu kõrvale istuma sattus, oli eksamit raske läbida. Surudes tema pihku aga 160–200 eurot, leebus härra märgatavalt.

Ta tunnistas politseile, et oli nii toimetanud juba krooniajast saadik, kümme aastat oma 15-aastasest staažist. «Sain aru, et olen altkäemaksu võtmisest sõltuvusse jäänud,» ütles ta.

Võib vaid oletada, kui palju jõudis selle kümne aasta jooksul tema käe alt läbi käia altkäemaksu tasunud tulevasi liiklusidioote tegelikult.

Kommentaarid (30)
Copy
Tagasi üles