Valitsus Dubai EXPO-l osalemist veel ei otsustanud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dubai rand.
Dubai rand. Foto: AFP/SCANPIX

Valitsus ei langetanud neljapäevasel kabineti nõupidamisel otsust Dubais toimuval maailmanäitusel EXPO osalemise osas.

Ettevõtlusminister Rene Tammist tegi ettepaneku eraldada reservfondist 2 miljoni eurot, mille toel võiks Eesti EXPO-l osaleda, kuid otsuse jättis valitsuskabinet siiski tegemata. Valitsuse kommunikatsioonibüroo meedianõuniku sõnul pole veel ka teada, kas aruteluga jätkatakse järgmisel nädalal või hiljem, kirjutab rahvusringhäälingu uudisteportaal.

Peaminister Jüri Ratas rääkis neljapäevasel valitsuse pressikonverentsil, et Eesti põhimõtteliselt toetab maailmanäitusel osalemist, kui samas oodatakse ka teatavat finantseeringut erasektori poolt. 

Ettevõtlusminister on juba varasemalt leidnud, et Eesti peaks Dubais toimuval maailmanäitusel osalema. Tema hinnangul aitaks seal osalemine parandada Eesti ettevõtete ekspordivõimalusi.

"Oleme seadnud ka konkreetse eesmärgi, et järgmise viie aastaga võiks ekspordi maht kasvada riiki siis 75 miljoni euro võrra. Ja see tähendaks näiteks eelarve kontekstis täiendavaid eelarvetulusid 15 miljonit eurot," rääkis Tammist pressikonverentsil. 

EXPO-l osalemise indikatiivses eelarves on paviljoni rendiks plaanitud 500 000 eurot, näituse ja sisustuse tarbeks 750 000 eurot, meeskonna palkadeks ja projektijuhtimiseks 1,1 miljonit eurot, kohapealsele programmile 238 000 eurot ning kommunikatsioonikuludeks 185 000 eurot. Sellele lisanduksid veel väiksemad kulud kokku 150 000 euro ulatuses. 

Samas oli valitsus veel tänavu varakevadel eelmise ettevõtlusministri Urve Palo eestvõttel seisukohal, et Eesti seekord EXPO-le ei lähe. Ka majandus- ja kommunikatsiooniministeerium teatas märtsis, et et ettevõtjate tagasiside oli leige ja ettevõtjad pigem ei soovi maksta maailmanäitusel osalemise eest.

Maailmanäitus EXPO toimub iga viie aasta tagant erinevates maailma linnades. 2020. aastal on Araabia Ühendemiraadid esimene Lähis-Ida riik mis maailmanäitust võõrustab.

Eesti on varasemalt osalenud kolmel maailmanäitusel. 2000. aasta Hannoveri Expol osalemise eelarveks kujunes 3,5 miljonit eurot, 2010. aasta Šhangai Expo eelarve oli 3,8 miljonit eurot ning 2015. aasta Milano maailmanäitusel osalemiseks kulutas Eesti 4,9 miljonit eurot, millest 1,2 miljonit tuli Euroopa Liidu (EL) struktuurivahenditest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles