Uuring: Eesti prostituudid leiavad enim kliente reklaamitud telefoninumbri või emaili teel

Heelia Sillamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Karli Saul / SCANPIX BALTICS

Viimase Tervise Arengu Instituudi ülevaate kohaselt leiab 70 protsenti Eesti prostituutidest endale kliente välja reklaamitud telefoninumbri või e-maili aadressi kaudu.

Lisaks sellele leitakse kliente veel firmade eramajadest, korteritest, saunadest või massaažisalongidest (8,6 protsenti vastanutest).

Tervise Arengu Instituudi küsitlusele vastas 81 prostituuti 88-st, kes on viimasel aastal OÜ Seksuaaltervise Kliiniku teenuseid kasutanud. Külastajate keskmine vanus oli 37. 

Kui  2014. ja 2015. aastal märkis 20 protsenti külastajatest oma rahvuseks eestlase ja 2016. aastal oli neid 12 protsenti,  siis 2017. aastal oli eestlaste osakaal tõusnud 24 protsendini. 

Uuringust selgus lisaks veel seegi, et kondoomi  kasutamine  nii  viimase  nelja  nädala  jooksul,  kui  viimasel  seksuaalvahekorral  on võrreldes 2016. aastaga langenud. 

Eelmisel aastal kasutas küsitlusele eelnenud nelja nädala jooksul kliendiga iga  kord kondoomi 61 protsenti külastajatest, varasemalt  oli  see  osakaal  75 protsenti.

Muu  partneriga,  kes  seksi  eest  ei  maksnud,  kasutas 28 protsenti  igal  seksuaalvahekorral  viimase  nelja  nädala  jooksul  kondoomi  ja  20 protsenti  ei  teinud  seda  kordagi.  

2017.  aastal  kasutas  viimasel  seksuaalvahekorral  muu  partneriga  kondoomi  38 protsenti  vastanutest. Varasemal  vaatlusaastal tegi seda 57 protsenti  prostituutidest. 

Elu jooksul narkootikume süstinute prostituutide osakaal võrreldes varasemate aastatega on stabiilne. Seda oli 2014 ja 2015. aastal teinud 20 protsenti, 2016. aastal 28 protsenti ja 2017. aastal 20 protsenti küsitlusele vastanutest. 

HIV-testimine viimase 12 kuu jooksul külastajate seas on võrreldes varasemate aastatega jäänud  samale tasemele. 2017. aastal testis end 67 protsenti prostituutidest. 

Külastajate endi poolt kõige sagedasemalt märgitud viimase nelja aasta jooksul põetud  sugulisel teel levivatest haigustest on  klamüdioos ja gonorröa, ning need ei ole nelja aasta jooksul muutunud.

HIV nakatunuid on viimasel  neljal  aastal  külastajate seas  olnud  kümnendik  (9-14 protsenti),  HCV nakatunuid  veidi  enam  (14-19 protsenti).  

Seksuaaltervise  kliinikus  teostatud  342-st  sugulisel teel levivate haiguste  analüüsist  osutus  positiivseks  kolm,  neist  kaks  gonorröa ja üks klamüdioosi test.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles