Elmar Vaher politsei sajandal sünnipäeval: siseneme kohe kriisiaega (12)

Holger Roonemaa
, Eesti Meedia uuriva ajakirjanduse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseid ähvardab töötajate vähesuse tõttu kriis ja iga uus kärbe tähendaks, et osa töid tuleks hakata vähem tegema, hoiatab politseijuht Elmar Vaher.
Politseid ähvardab töötajate vähesuse tõttu kriis ja iga uus kärbe tähendaks, et osa töid tuleks hakata vähem tegema, hoiatab politseijuht Elmar Vaher. Foto: Mihkel Maripuu

Lokkav vägivald kodudes, üha igapäevasemaks muutuvad küberkuriteod ja valmistumine migratsiooniga seotud kuriteolaineks. Need on probleemid, mis täna sajandat sünnipäeva tähistavat politseid ootavad. Seda olukorras, kus järgmise viie aasta jooksul võib iga neljas politseiametnik ahvatlevale eripensionile minna ja ametist lahkuda.

Meie intervjuu ilmub päeval, kui politsei tähistab sajandat sünnipäeva. Mis teile politseijuhina praegu kõige rohkem muret valmistab?

Aasta tagasi mõtlesime oma meeskonnaga, mis on meie kingitus Eesti riigi 100. sünnipäevaks. Meie kingitus on see, et me igaüks töötame iga oma keharakuga selle nimel, et Eesti pered ja lapsed oleksid terved. Me töötame lähisuhtevägivallaga, et seda oleks võimalikult vähe. Kui me praegu last selles peres ei aita, siis 15–20 aasta pärast on see laps meil arestimajas. Oleme sellega väga palju tegelenud, aga ma tean, et oskame veel paremini.

Kui poliitikud küsivalt minult politsei eelarve kohta, siis oskan täpselt öelda, mis on PPA lisavajadus järgnevaks kaheks või viieks aastaks. Aga kui räägime kaugemast tulevikust, siis kogu võimalik raha tuleks suunata lastele – haridusse, tugiteenustesse, huviringidele. Siis on Eesti 20 aasta pärast palju turvalisem.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles