Pätsi mälestusmärk püstitatakse Tammsaare parki (22)

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konstantin Päts
Konstantin Päts Foto: filmiarhiiv

Konstantin Pätsi mälestusmärgile Tallinnas sobiva asukoha leidmiseks moodustatud komisjon otsustas kolme lõppvooru jõudnud variandi hulgast valida asukohaks Tammsaare pargi osa, mis jääb Estonia kontserdisaali  ja Pärnu maantee vahele.

Komisjoni hinnangul oleks mälestusmärk seal avalikus ruumis nähtav, omades ühtlasi tähenduslikku seost nii selles kohas toimunud 1905. aasta poliitiliste sündmustega, milles Pätsil oli oluline osa, kui ka Estoniaga, mille ruumes toimusid sada aastat tagasi Konstantin Pätsi osavõtul koosolekud Eesti Vabariigi väljakuulutamiseks.

Eelistatuks osutunud Tammsaare pargi kõrval jõudsid lõppvooru veel Narva mnt – Köleri tn – Vesivärava tn ristmiku piirkond kui värav Kadriorgu ning perspektiivne Rävala pst läbimurde ala Pärnu mnt – Süda tn – Sakala tn ristmikul.

Ühtekokku vaagis komisjon enam kui kümmet erinevat asukoha ettepanekut, mida esitasid nii komisjoni liikmed kui ka avalikkus.

Järgmise sammuna hakatakse ette valmistama mälestusmärgi ideekonkurssi, eelnevalt räägitakse aga pargi projekti autoritega läbi kõik mälestusmärgi asukohaga seotud asjaolud.

Komisjoni kuulusid Andrei Novikov (esimees), Ignar Fjuk (aseesimees), Jaak Juske, Jaak Jõerüüt, Tõnu Kaljuste, Siim Kallas, Mart Kalm, Kadri Kõusaar, Harry Liivrand, Endrik Mänd ja Rein Veidemann. Ekspertidena osalesid Urmas Kaldaru, Jüri Kuuskemaa, Heie Treier ja Trivimi Velliste.

Kommentaarid (22)
Copy
Tagasi üles