Neljapäeval avatakse Eesti esimene muutsuunarajaga tänav (4)

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gonsiori tänava ehitus läheneb lõpule.
Gonsiori tänava ehitus läheneb lõpule. Foto: Sander Ilvest

Neljapäeva, 15. novembri keskpäeval avatakse Eesti esimene ühistranspordi prioriteedi- ja muutsuunaliiklusega tänav – Gonsiori tänav.

Autodele on mõeldud Gonsiori tänava keskmine rada, äärmised rajad on mõlemasuunalise bussiliikluse jaoks. Hommikul kella kuuest keskpäevani saab mööda Gonsiori tänavat sõita ainult kesklinna poole, keskpäevast kuni järgmise hommiku kella kuueni ainult Lasnamäe poole.

Muutsuunaraja kohal olevas fooris põleb kas keelav punane rist või lubav roheline nool.
Muutsuunaraja kohal olevas fooris põleb kas keelav punane rist või lubav roheline nool. Foto: Tallinna transpordiamet

«Muutsuuna rada tohib kasutada siis, kui selle kohal põleb roheline nool. Kui selle kohal on punane rist või muutsuunaliikluse foor üldse ei põle, siis muutsuunaga sõidurada kasutada ei tohi. Kui fooris süttib punane rist või foor kustub, siis tuleb ümber reastuda parempoolsele sõidurajale, sõita esimese ristmikuni ning teha sealt parempööre kõrvaltänavale,» ütles Tallinna transpordiameti liikluskorralduse osakonna juhataja Talvo Rüütelmaa Aktuaalsele Kaamerale.

Tallinna transpordiamet tuletab sõidukijuhtidele meelde:

*Gonsiori tänaval liigeldes on valgusfooridel, liiklusmärkidel ja teekattemärgistel (sh BUS) täpselt samad tähendused nagu kõikjal mujal.

*Muutsuunaliiklusega sõidurada on tähistatud kahekordsete katkendjoontega.

*Muutsuunaliiklusega sõidurada tohib kasutada liiklemiseks üksnes siis, kui muutsuunaliiklusega sõiduraja kohal põleb roheline nooltuli.

*Kui muutsuunaliiklusega sõiduraja kohal süttib punane rist või muutsuunaliiklusega foor ei tööta, siis muutsuunaliiklusega sõidurada kasutada ei tohi ning tuleb viivitamatult reastuda ümber parempoolsele ühissõidukirajale ja pöörata esimesest ristmikust paremale.

*Lisaks tuleb täita teeandmise kohustust eesõigusmärkide ja tavaliste ümartuledega valgusfooride nõuetele vastavalt. NB! Kui põhifooris põleb punane tuli, siis muutsuunaliikluse roheline nooltuli ei anna sõiduõigust, vaid tuleb peatuda stoppjoone ees! Sõitu võib jätkata rohelise tule süttimisel.

*Pöörates Gonsiori tänavale tuleb sõita esmalt parempoolsele ühissõidukirajale ning alles peale veendumist, et muutsuunaliiklusega sõiduraja kohal põleb roheline nooltuli, tuleb otsesõiduks reastuda muutsuunaliiklusega sõidurajale.

*Gonsiori tänavalt parempöörde sooritamiseks tuleb reastuda parempoolsele ühissõidukirajale. Vasakpöörded Gonsiori tänavalt ei ole lubatud ohutuse tagamiseks.

*Gonsiori tänaval on kavandatud muutsuunaga liiklus kesklinna suunal alates kella 06.00-11.50 ja kesklinnast väljuval suunal kella 12.00-05.50.

*Kui märkad fooride töös vigu või kõrvalekaldeid, helista rikketelefonil 656 3535.

*Kui muutsuunarajaga teel on takistus mis segab liiklemist, tuleb takistusest mööduda pärisuunavööndist lahkumata (ettevaatlikult parempoolse ühissõidukiraja kaudu).

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles