Trump kritiseeris taas Macroni Euroopa sõjaväe ettepaneku pärast (11)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump ja Emmanuel Macron.
Donald Trump ja Emmanuel Macron. Foto: Nicholas Kamm / AFP / Scanpix

USA president Donald Trump ründas täna taas Prantsuse riigipea Emmanuel Macroni üleskutset luua Euroopa armee ja kaitses oma puudumist Ameerika sõjaväelaste kalmistul toimunud tseremoonialt.

«Emmanuel Macron tegi ettepaneku ehitada oma sõjavägi Euroopa kaitsmiseks USA, Hiina ja Venemaa eest. Aga Esimeses ja Teises maailmasõjas oli Saksamaa – kuidas Prantsusmaal sellega läks?» säutsus Trump. «Nad hakkasid õppima Pariisis saksa keelt enne seda, kui USA kohale tuli.»

«Maksa NATO eest või mitte!» lisas Trump.

Nädalavahetusel ärritas Trumpi kaks Macroni avaldust. Esimeses ütles Macron, et Euroopa vajab omaenda sõjaväge, ning teises, et koos Venemaa ja Hiinaga ohustab Euroopa julgeolekut ka USA.

Trumpi sõnul on Macroni teemapüstitused ajendatud faktist, et Prantsuse presidendil on madalad toetusnäitajad ja ta soovis nii teemalt tähelepanu kõrvale juhtida.

«Muideks pole olemas rahvuslikumat riiki kui Prantsusmaa, väga uhked inimesed ja õigusega,» jätkas Trump. «Teeme Prantsusmaa jälle suureks!»

Trump õigustas Twitteri-tiraadis ka puudumist Ameerika sõdurite sõjaväekalmistult laupäeval: «Muideks helikopter ei saanud lennata esimesele kalmistule Prantsusmaal pea olematu nähtavuse tõttu, ma tegin ettepaneku autoga minna. Salateenistused ütlesid ei, liiga kaugel lennujaamast ja suur Pariisi liikluse sulgemine. Järgmisel päeval kõne Ameerika surnuaias kallavas vihmas. Vähe kajastatud libauudis!»

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles