Koorti «Metskitse» ümbrus tehti korda (1)

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

14. novembril avatakse Tallinnas Nunne tänava ääres asuv Kitseaed, millest on uuendustöödega saanud mõnus puhkekoht vanalinnas.

Väike haljasala, mida Jaan Koorti skulptuuri «Metskits» järgi kutsutakse Kitseaiaks, ning selle kõrval asuva hoone otsasein ja Toompea tugimüür said värske ilme. Ehitustöid tegid Bau Ehitus Grupp ja OÜ Kivisilla, teatas Kesklinna valitsus.

Tänavalt Kitseaeda viinud kunagised trepid ja jalgrajad taastati, rajati uus haljastus ja valgustus. Kesklinna valitsuse tellimusel paigaldati ka istepingid. «Metskits» tõsteti koos alusega üles ja seisab nüüd senisest meetri võrra kõrgemal paremini vaadeldavana. 

«Tulemusena näeb haljasala välja umbes samasugune, nagu oli pool sajandit tagasi. Tookord paigaldati samuti pingid ja rajati trepid, mis aga 1980. aastatel likvideeriti. Nüüd on need koos uudse valguslahendusega tagasi, et üks mõnus puhkevõimalus oleks vanalinnas lisaks,» ütles Kesklinna vanem Vladimir Svet.

Homsel Kitseaia avamisel kell 13 räägivad abilinnapea Andrei Novikov, Kesklinna vanem Vladimir Svet ja ajaloolane Jüri Kuuskemaa. Viimane tutvustab haljaku ajalugu ja skulptor Jaan Koorti loomingut.

Koort modelleeris «Metskitse» aastal 1927 ja valas sellest kolm pronksskulptuuri – üks on Moskvas Tretjakovi galeriis, teine Eesti Kunstimuuseumis ning kolmas Tallinna linnamuuseumis. Viimane seisis alates 1930. aastast enam kui 60 aastat Kitseaias, kus aga langes korduvalt rüüstajate ohvriks. Seetõttu on nüüd haljasalal koopia.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles