Komisjon otsustas: süüdistatavate nimed jäävad kriminaalmenetluses avalikuks (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimik. Illustratiivne foto.
Toimik. Illustratiivne foto. Foto: ANTS LIIGUS / PRNPM/EMF

Riigikogu põhiseaduskomisjon vaatas tänasel istungil läbi isikuandmete kaitse seaduse eelnõule ja selle rakendamise seaduse eelnõule tehtud muudatusettepanekud ning saatis mõlemad eelnõud teisele lugemisele.

Põhiseaduskomisjoni esimehe Marko Pomerantsi sõnul viis komisjon eelnõudesse sisse omajagu muudatusi. «Komisjon otsustas, et haldusasjade numbrid jäävad avalikuks, kohtulahendites on ka edaspidi kirjas initsiaalid, mitte pseudonüümid, ning kriminaalmenetluses on süüdistatavate nimed tulevikuski avalikud. Andmekaitse seaduse ja selle rakendusseaduse pärast ajalehed Eestis ilmumata ei jää,» lausus Pomerants.

Komisjoni liige Peep Aru tõi välja, et komisjon ei pidanud otstarbekaks piirata ligipääsu abieluvararegistri registrikaardile. «Samuti muutis komisjon ligipääsupiirangut surnud inimese andmetele. Kui algses eelnõus oli 30-aastane piirang, siis komisjoni muudatusettepaneku järgi võib surnu andmeid töödelda kümme aastat pärast surma,» ütles Aru.

Komisjon viis eelnõudesse sisse teisigi muudatusi. Ühe muudatuse järgi tuleb avalikus kohas pildistamisest ja filmimisest teada anda nii, et see oleks arusaadav ja enda jäädvustamist saaks soovi korral vältida.

Postimeheni jõudis info, et hääletus toimus ka ülekaaluka avaliku huvi punkti sõnastamise asjus ajakirjanduses isikuandmete avaldamises. See ei vasta aga Pomerantsi sõnul tõele. «Ülekaaluka avaliku huviga me ei ole tegelenud juba 2018. aasta kevadest. Kui keegi sellest aru ei saa, siis on tegemist lihtsalt rumala inimesega.”

Pomerantsi sõnul pole olnud ühtegi ametlikku plaani tuua tagasi kõne alla ülekaaluka avaliku huvi punkt. «Kõik inimesed, kes selle jutu levitamisega tegelevad, on pahatahtlikud või rumalad.» 

Ta ütles, et komisjon läheb edasi eelnõus juba olemasoleva versiooniga ning kordas, et ülekaalukast avalikust huvist pole seal juttu. 

Istungil osalesid justiitsministeeriumi avaliku õiguse talituse juhataja Illimar Pärnamägi, sama talituse nõunikud Mirjam Rannula ja Marii-Liisi Makara, karistusõiguse ja menetluse talituse nõunik Julia Antonova ja õiguspoliitika osakonna nooremnõunik Artur Lundalin.

Komisjon otsustas saata valitsuse algatatud isikuandmete kaitse seaduse eelnõu (679 SE) ja isikuandmete kaitse seaduse rakendamise seaduse eelnõu (650 SE) riigikogu täiskogu istungile teisele lugemisele 21. novembril.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles