Mikser taunis ränderaamistiku kiskumist sisepoliitilisse võitlusse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser
Sven Mikser Foto: Tairo Lutter / Postimees

ÜRO globaalse ränderaamistiku üle puhkenud tüli Eesti poliitiliste jõudude vahel toob esile vajaduse kindlameelsete ning liberaalsetele väärtustele truuks jäävate juhtide järele, ütles välisminister Sven Mikser neljapäeval valitsuse pressikonverentsil. 

«Oleme rääkinud väga palju psühholoogilisest kaitsest. Oleme viimastel nädalatel näinud massiivset infokampaaniat, mis koosneb pooltõdesest ja valedest. Sellises olukorras on riigi juhtidel kohustus jääda rahulikuks ning sisendada ühiskonnale rahulikkust ja kindlust,» ütles Mikser pressikonverentsil tehtud sõnavõtus.

«Ränderaamistik ei ole Eesti jaoks ei ühte- ega teistpidi eksistentsiaalse küsimusega,» tunnistas Mikser. «Aga tulevikus leiavad sellised inforünnakud aset kriitilistel hetkedel, näiteks valimiste eel. Me ei saa välistada, et järgmine inforünnak ei tule sel hetkel, kui Eestile on määrav olukord. Ka siis vajab Eesti juhte, kes oleksid kindlad ja peaksid kinni liberaalsetest väärtustest,» ütles sotsiaaldemokraadist välisminister. 

«Valitsust saab juhtida peaministritoolist,» tõdes Mikser. «Kui me juhime Eestit rongivagunist, mitte vedurist, siis ei saa Eesti ka rahvusvahelistes protsessides olla mitte veduris, vaid peab olema ka rahvusvahelistes küsimustes rongis kaasasõitja, kaasalohiseja positsioonis,» tõdes Mikser.

Välisminister ütles, et teeb pärastlõunal algavale kabinetiistungile ettepaneku kiita heaks ränderaamistikuga ühinemine, kuid tunnistas, et ei ole enam selle heakskiitmise suhtes väga lootusrikas.

Mikseri positsioonile avaldas toetust ka peaminister, Keskerakonna esimees Jüri Ratas, kes ütles, et tema hinnangul ei too ränderaamistik Eestile siduvaid kohustusi, aga samas on vaja sellist lahendust, mis aitab kaasa korrapärasele rändele, kus on kaitstud inimeste õigused ja mis on turvaline.

Koalitsiooni kolmanda osapoole, Isamaa liikmest justiitsministri Urmas Reinsalu kinnitusel tema raamistikuga ühinemist heaks ei kiida. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles