Fotod ja video: Gonsiori tänav avati lõpuks liiklusele (4)

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Neljapäeva lõuna ajal avati rullsuusavõistlusega Eesti esimene muutsuunaliiklusega tänav.

Kui enne kapitaalremonti oli Gonsiori tänaval kaks kesklinna sisenevat sõidurada ning üks rada Lasnamäe suunal, siis nüüd on kummaski suunas üks ühissõidukirada ning keskel muutsuunarada, mida mööda saab hommikul kesklinna ning alates keskpäevast Lasnamäe poole.

Transpordiameti liikluskorralduse osakonna juhataja Talvo Rüütelmaa sõnul autojuhid uue lahendusega eriti palju ei kaotanud. «Varem jagunesid kaks sõidurada kõigi sõidukite vahel. Täna saavad ühistransport, elektriajamiga sõidukid ja sõitjat vedavad taksod kasutada ühissõidukirada ja ülejäänud sõidukid muutsuunaliiklusega rada,» ütles Rüütelmaa.

Kui nüüd on tõesti nii, et sõiduk on sattunud muutsuunarajale selles suunas, kus ta ei tohiks parajasti olla, siis tuleb reastuda ühissõidukirajale, sõita esimese ristmikuni ja sooritada seal parempööre. «See kindlasti võib ühissõidukite liiklust mõjutada, aga ka täna tuleb paljudes kohtades teha parempöörded ühistranspordirajalt,» lausus liikluskorraldaja.

Selle vastu, et autojuhid ei hakkaks ühissõidukiradu kasutama tavaliste sõiduradadena, peaks Rüütelmaa sõnul mõjuma politsei järelevalve, aga ka sõidukijuhtide enesekontroll. «Tuleks mõelda selle peale, milleks ühissõidukirada on tehtud, ja kui teie olete autos üksi või kahekesi, siis bussis on teinekord kuni sada inimest. Nii et ärge tehke paljude inimeste liikumist ühistranspordiga ebamugavaks,» ütles Rüütelmaa.

Muutsuunarada ei takista ka ristuvatelt tänavatelt Gonsiori tänavale vasak- või parempöörete tegemist. Enne ristmikku on märk, mis annab sõidukijuhile teada, et ristuval tänaval on muutsuunarada. Sõidukijuht näeb enne sinna pööramist, kas ta tohib muutsuunarajale sõita või mitte. Kui muutsuunaraja kohal põleb punane rist, siis võib sõiduk pöörata ühissõidukirajale, kust ta peab järgmisel ristmikul lahkuma.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles