Tel Avivi saatkond hoiab juudiriigi esimest Eesti lippu

Ainar Ruussaar
, erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suursaadik Sulev Kannike ja 88-aasta vanune Eesti lipp.
Suursaadik Sulev Kannike ja 88-aasta vanune Eesti lipp. Foto: Ainar Ruussaar

Eesti suursaatkonnas Iisraelis ühe Tel Avivi pilvelõhkuja 24. korrusel miniatuurses raamatukogus on aukohal hoiul ajalooliselt ja emotsionaalselt oluline sümbol, 88 aastat vana ja hästi säilinud sini-must-valge trikoloor, mis lehvis 1930. aastal tollase Palestiina aladel avatud Eesti aukonsulaadi paraadukse kohal. 

Lipp jõudis tagasi «Eesti territooriumile» ehk Iisraeli pealinnas asuvasse Eesti saatkonda juhuse läbi. Poolkogemata avastas oma kadunud vanaisa ja Eesti esimese aukonsuli Maurice Litwinsky asjade hulgast trikoloori tema tänaseks juba eakas lapselaps. Olles uurinud vanaisa elulugu tõi ta lipu saatkonda hoiule.

«Me ei teadnud selle lipu olemasolust midagi ja selle saatkond jõudmine oli tõeline üllatus,» rääkis Eesti suursaadik Sulev Kannike Postimehele. Ta lisas, et kunagise aukonsulaadi fassaadil Achad Haami tänaval oli veel 2000ndate aastate alguses säilinud ka osa Eesti vapist, mis on nüüdseks hävinud.

Kunagise Eesti aukonsulaadi ehitas Odessa päritolu Yaakov Elhanan Litwinsky (1852-1916), kes oli sõjaeelses Palestiinas tuntud ettevõtja, tema poeg Maurice (1988-1952) tegutses panganduses, oli seotud põllumajanduslike asulate rajamisega ja puidutööstusega Tel Avivis ning edendas kontakte Eesti kirjastuste, raamatukogude ja haridusasutustega. 5. aprillil 1929 nimetas Eesti välisminister Jaan Lattik aukonsuliks tollases Palestiinas just Maurice Litwinsky, konsulaat avati Litwinsky perekonnale kuuluvas majas ametlikult 15. mail 1930 ja siis heisati hoonel ka praeguses saatkonnas hoiul olev trikoloor.

Eesti esimese aukonsulaadi hoone 1930ndatel Tel Avivis
Eesti esimese aukonsulaadi hoone 1930ndatel Tel Avivis Foto: Eesti välisministeerium

Selle aasta augustis ilmus Eestis postmark, millel on kujutatud siiani Litwinsky majana tuntud Eesti endise aukonsulaadi hoone Iisraeli pealinnas.

Esimeses maailmasõjas vallutasid Suurbritannia väed Osmanite riigilt Palestiina alad ja kuni 1948. aastani oli Palestiina ametlikult Ühendkuningriigi mandaatterritoorium. 29. novembril 1947 otsustas ÜRO moodustada Iisraeli ja Palestiina riigid ja jaotada territooriumi juutide ja araablaste vahel. Iisrael kuulutas oma riigi välja 1948. aasta mais.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles