Aimar Ventsel: migratsioonieksperdid, läheme rändama! (1)

Aimar Ventsel
, etnoloog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aimar Ventsel
Aimar Ventsel Foto: Alar Matson

Eksisteerib hulgaliselt valdkondi, milles igaüks on enam-vähem ekspert. Eestis kuulub selliste valdkondade hulka vaieldamatult meditsiin, ehitus, islam, ajalugu ning nüüd ka migratsioon.

See mõte tekkis mul, kui lugupeetud rahvaasemik Oudekki Loone teatas Vikerraadio saates «Välistund» vähemalt kaks korda, et ka turiste võib lugeda migrantideks. Hiljem tsementeeris ta sotsiaalmeedias oma väidet repliigiga: «Mis puutub asjatundmisesse, siis ma olen immigratsiooni, selle majandusliku küljega, immigratsioonipiirangute õigustatavuse ning piiramise võimalikkusega tegelenud pidevalt 1999. aastast saadik. Päriselt, sellel teemal ma olen lisaks ekspert ka.»

Rusikareegel on see, et migrant on isik, kes alaliselt või ajutiselt kolib teise kohta elama. On olemas nii riigisisene (näiteks kolimine Pärnust Tallinna) kui ka riikidevaheline migratsioon. Migrant võib olla illegaalne ning võõrriigi kodaniku puhul tähendab see üldjuhul elamist elamisloata ning registreerimata. Näiteks Venemaale saabuvad paljud Kesk-Aasia elanikud turistina, jäävad sinna aga ilma elamisloata elama ega kajastu üheski ametlikus statistikas. Sealjuures võib legaalne (elamisloaga) migrant töötada illegaalselt (ilma tööloata), mis aga ei tee migrandist illegaali, vaid illegaalselt töötava migrandi. Turist ei ole per se migrant, sest sellist viibimist ei peeta isegi ajutiseks elamiseks teiseks kohas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles