Vaata uuesti: nii tähistas sadakond endist ministrit Vabariigi Valitsuse 100. aastapäeva

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Aron Urb / EV100

​15. novembril 1918. aastal asus Eesti Ajutine Valitsus tööle oma esimestes alalistes tööruumides Õpetajate Majas. Sel puhul kogunes täpselt 100 aastat hiljem samas kohas sadakond ministrit, toimus Vabariigi Valitsuse juubeliistung ning aktus. 

Riigikantselei EV100 suursündmuste juht Margus Kasterpalu sõnul pidi Õpetajate Maja ühele korrusele korraga ära mahtuma terve riigiaparaat nagu see sada aastat tagasi välja nägi.

«Maja teisel korrusel tegutses üheksa ministeeriumi, kelle kasutuses oli igaühel üks laud. Tähtpäeva puhul on nendes ruumides fotoskulptuurid tolleaegsetest ministritest, nii et kõik juubeliistungil osalevad seniste valitsuste liikmed saavad kohtuda oma ammuste ametivendadega,» kirjeldas Kasterpalu ajaloolist sündmust.

11. novembril kogunes üle mitme kuu Eesti Ajutine Valitsus, et vahetult pärast Esimese maailmasõja lõppu asuda Eesti Vabariiki üles ehitama. Pärast Viru tänaval ja Roosikrantsi tänaval tegutsemist asus Eesti Ajutine Valitsus 15. novembril 1918 tööle Õpetajate Majja.

Tänase valitsuse väljasõiduistungi päevakavas oli lisaks tavapärasele ka aktus, kus esines peaminister Jüri Ratas ning tagasivaate tegi ajaloolane Lauri Vahtre. Aktusel esinesid Georg Otsa nimelise Tallinna Muusikakooli koor ja Riigikantselei naiskoor. Seejärel andis valitsus pressikonverentsi.

Pidulikus väljasõiduistungist tehti veebiülekanne ja seda on võimalik järelvaadata:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles