Nonnid käivad surnuaedades vargil (3)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Suur oli Valjala kalmistu külastaja üllatus, kui ta eelmisel päeval lähedase kalmul süüdatud küünalt järgmisel päeval sealt enam ei leidnud. Ümber on lükatud ka klaasist laternaid, samuti mõni väiksem hauale pandud kujuke. Just nii käituvad kalmistutel mustad nonnid.

«Küünlad varastavad ära varesed, mitte inimesed,» ütles Meie Maale Valjala surnuaiavaht Heli Kuusk. Sulelised on nii nahaalsed, et virutavad ära isegi põlevad küünlad. Haaravad noka vahele ja lennuga metsa poole. Ta ütles, et kui ta poleks ise näinud, siis ega ikka ei uskuks küll.

Linnud on nii osavad, et kui klaasist küünalt ei jaksa nad minema viia, siis lükatakse see pikali ja nii kustutatakse see ära. «Oodatakse, millal rasv jahtub ja kohapeal hakatakse siis seda seest tühjaks nokkima,» kirjeldas kalmistuvaht värvikalt mustade nonnide tegutsemisviisi.

Samamoodi kustutavad vaagud ka plasttopsis küünlaid. Senikaua loobitakse nokaga küünalt edasi, kuni see on kustunud ja jahtunud ning pidusöök võib alata.Tühjaks nokitud küünlaaluseid võib leida vähemalt kilomeetri raadiuses kalmistu ümbert.

Kuidas nonne üle kavaldada, loe Meie Maast.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles