Galerii ja video: Ratase kohtumine koalitsioonipartneritega lõppes tulemusteta, jätkatakse homme (45)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Peaminister Jüri Ratas (KE) kutsus täna kella neljaks koalitsioonipartnerid Jevgeni Ossinovski (SDE) ja Helir-Valdor Seederi (Isamaa) Stenbocki majja, et arutada valitsuse edasist tööd. Neli tundi kestnud kohtumine lõppes tulemusteta.

Pärast õhtul kella kaheksa paiku lõppenud kohtumist ütles Ratas ajakirjanikele, et arutelu koalitsioonipartnerite vahel jätkub homme. Ta lisas, et endiselt loodetakse jõuda üksmeelele.

«Kohtumine oli konstruktiivne. Võib öelda, et kolm osapoolt teevad jõupingutusi, et leida lahendusi ja üheskoos edasi minna,» ütles Ratas. «Kui rääkida ränderaamistikust, siis on selge, et selles küsimuses on meil jätkuvalt erimeelsused,» lisas peaminister. 

«Mulle tundub, et kõik koalitsioonierakonnad mõistavad seda vastutust ja et on vaja edasi minna. On vaja edasi minna ka riigi prioriteetidega, mis on eelarves,» ütles Ratas. Ma usun, et me oleme lahendusele lähemal, kui olime 24 tundi tagasi,» lisas ta.

Ossinovski kinnitas, et kohtumine oli positiivne ja lahendusi otsiv ning tema sõnul polnudki tänane eesmärk lõpplahenduseni jõuda. «Tänase arutelu kulgu hinnates ma arvan, et me ka lahenduse leiame,» ütles ta. «Vajame ka natuke aega, et oma inimestega suhelda. Siis saame uuesti kokku.»

Seeder kordas jätkuvalt, et Eesti ei peaks rändeleppega liituma. «See ei ole mõistlik, see ei ole Eestile kasulik ja sellisel seisukohal me oleme,» rääkis ta. «Eks tuleb edasi arutada.»

Ossinovski aga ei kinnitanud oma senist seisukohta, et justiitsminister Urmas Reinsalu (Isamaa) tagasiastumise nõudmine endiselt kavas on. «See oli üks ettepanek, kuidas olukorrast välja tulla. Täna arutasime mitmeid erinevaid ettepanekuid, mida erinevad osapooled nädalavahetuse jooksul on mõelnud. Meie jaoks ei ole üks valitsusliige väärtus omaette, küsimus on selles, kuidas sellest välispoliitilisest ummikust üle saada.»

Ratas kommenteeris, et kellegi väljavahetamise abil ei saa olukorda lahendada.

Jevgeni Ossinovski, Jüri Ratas ja Helir-Valdor Seeder pärast Stenbocki majas peetud kõnelusi.
Jevgeni Ossinovski, Jüri Ratas ja Helir-Valdor Seeder pärast Stenbocki majas peetud kõnelusi. Foto: Eero Vabamägi

Enne kohtumist olid nii Ossinovski kui ka Seeder valitsuse jätkamise osas positiivselt meelestatud.

Enne kella nelja ütles Ossinovski Stenbocki maja ees ajakirjanikele, et sotsiaaldemokraatide eesmärk ei ole kindlasti seda valitsust lõhkuda, ise opositsiooni minna või Isamaad opositsiooni lükata. «Meie eesmärk on taastada Eesti ühtne nägemus välispoliitikast, mis on vajalik selleks, et valitsus saaks edasi toimida,» sõnas Ossinovski.

Isamaa juht Helir-Valdor Seeder ütles, et ootab kohtumiselt argumenteeritud arutelu ning läheb põhjendama, miks Isamaa on oma praegustel seisukohtadel. Ta ütles, et loodab partnereid ära veenda ja usub, et see, kui Eesti praegusel kujul oleva rändepaktiga ei ühine, on kõige parem nii koalitsioonile tervikuna kui ka Eesti riigile.

«Ma arvan, et kõige parem on ikkagi läbi rääkida, otsida konsensust ja ühist meelt ja küll me selle ka siis leiame,» ütles Seeder. 

Mis puutub SDE nõudesse Reinsalu tagasiastumiseks, ei näe Seeder seal ränderaamistiku mittetoetamisega mingit seost.

Peaministri büroo juhataja Tanel Kiik ütles kella poole kaheksa paiku õhtul, et otsuseni läheb veel aega. Ta selgitas, et Ratas, Ossinovski ja Seeder ei ole seadnud endale ajalist survet, vaid soovivad siiski leida tervikliku lahenduse.

Erimeelsused ÜRO ränderaamistiku üle on viinud valitsuse kriisi. Kuigi 22. märtsil toetas valitsus ühiselt välisministri esitatud seisukohti ränderaamistiku osas, siis novembri alguses selgus, et raamistiku sisu oli jäänud siiski arusaamatuks ning koalitsiooni kuuluv Isamaa otsustas kategooriliselt raamistikku mitte toetada.

Neljapäevasel istungil tutvustas Sven Mikser valitsuse istungil taas ränderaamistikku, kuid Isamaa ja eriti häälekalt justiitsminister Urmas Reinsalu jäid endiselt täielikult eriarvamusele. Reedel nõudis SDE juht Jevgeni Ossinovski Urmas Reinsalu väljavahetamist.

Reinsalu ministrikohast loobuda ei plaani, samuti on Isamaa juht Helir-Valdor Seeder väljendanud, et Reinsalu siiski peaks ministriks jääma.

Kui peaminister Jüri Ratasel koalitsioonipartnerite vahelist tüli lahendada ei õnnestu, tuleb jätkata vähemusvalitsusega.

Kommentaarid (45)
Copy
Tagasi üles