«Kaja Kallas oleks hea meelega Jüri Ratase ülemus» (6)

Vilja Kiisler
, erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
20.11.2018. Tallinn. 
Reformierakondlased Riigikogus. Kaja Kallas. 

Reform Party members in the Riigikogu.
FOTO: EERO VABAMÄGI/EESTI MEEDIA
20.11.2018. Tallinn. Reformierakondlased Riigikogus. Kaja Kallas. Reform Party members in the Riigikogu. FOTO: EERO VABAMÄGI/EESTI MEEDIA Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Politoloog Mari-Liis Jakobson ei välista, et valitsuskriisi osalised ei mõtlegi ette rohkem kui vaid üks samm korraga; Reformierakonna juhi Kaja Kallase valmidust valitsusvastutust võtta võib aga tõlgendada soovina olla Jüri Ratase ülemus.

Küdeva valitsuskriisi ajend on küll ränderaamistik, kuid põhjusi tuleb otsida mujalt. «Üks põhjus on kindlasti lähenevad valimised ja tihenenud poliitkonkurents,» kõneles Jakobson täna Kuku raadio saates «Kaks ühes». Tema sõnul on kiiresti kukkunud reitinguga sotsiaaldemokraadid oma esialgu resoluutsete seisukohtadega taas meedia tähelepanu keskpunkti saanud, see tõttu on kriis neile osutunud heaks mainekujunduslikuks vahendiks.

Jakobson hinnanul võiski kriis alata SDE juhi Jevgeni Ossinovski soolost ning selle taga ei olnudki mingisugust pikaajalist strateegiat. «Olukorras, kus uudised täienevad tund-tunnilt, on näha, et see on küll malemäng, aga ette mõeldakse tavaliselt üks käik korraga,» kõneles ta. «Vaadatakse, kuhu me nüüd jõuame, ja siis vaadatakse edasi.»  Jakobson juhtis tähelepanu sellele, et ka sotsiaaldemokraatide välisminister Sven Mikser on läinud oma esialgsete seisukohtade vastu: alguses ei pidanud ta ränderaamistiku arutamist riigikogus vajalikuks, aga nüüdseks on ta oma seisukohta muutnud.

Kaja Kallase kinnitust olla valmis vastutust võtma tõlgendab Jakobson järgnevalt: «See on variatsioon narratiivile, et ta oleks hea meelega Jüri Ratase ülemus.»

Jüri Ratas ja Keskerakond ei ole tahtnud ränderaamistiku asjus positsioone võtta ning pigem püüdnud poliitilisest vastasseisust üle olla või seda eirata, lausus Jakobson. «Võimalik, et sündmustest tagapool jooksmine ongi taktika: järgmise stardini on jäänud ju loetud meetrid,» rääkis ta. »Ja see ongi talle kõige parem positsioon, sellal kui teised ultimaatumitega vehivad.» Valitsuse kõige reljeefsem minister on Jakobsoni sõnul olnud Urmas Reinsalu: ütleb, mida mõtleb, väljendub ootamatult.

Tänast Kukus eetris olnud saadet «Kaks ühes» saab järelkuulata siit. Saadet juhib Postimehe ajakirjanik Vilja Kiisler.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles