Hispaania ähvardab Gibraltari tõttu Brexiti leppe vetostada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gibraltari piiripunkt.
Gibraltari piiripunkt. Foto: A.Carrasco Ragel / EPA / Scanpix

Hispaania peaminister Pedro Sánchez hoiatas täna, et riik hääletab Suurbritannia Euroopa Liidust lahkumise leppe vastu, kui Madridile ei anta vetoõigust Gibraltari tulevase staatuse üle.

Briti peaminister Theresa May peaks pühapäeval allkirjastama EL-i liidritega saavutatud lahkumisleppe, kuid Hispaania avaldus Gibraltari kohta võib tuua uue takistuse. 

Ühendkuningriik ja EL jõudsid eelmisel nädalal kokkuleppele lahkumisleppe 585-leheküljelises mustandis ning töötavad nüüd märksa üldsõnalisema seitsmeleheküljelise tulevikusuhete deklaratsiooni kallal. EL-i liidrid peavad nädalavahetuse tippkohtumisel mõlemad heaks kiitma.

«Riigina ei saa me leppida, et Gibraltari tulevikuga toimuv sõltub Suurbritannia ja Euroopa Liidu läbirääkimistest,» ütles Sánchez.

«Seetõttu olen ma täna kahjuks sunnitud ütlema, et euroopameelne valitsus nagu Hispaania oma hääletab Brexiti vastu, kui muudatusi ei tule,» hoiatas ta.

Brexiti-leppe mustandi artikkel 184 ütleb, et EL ja Ühendkuningriik peavad võtma vastu meetmed, mida on vaja tulevaste suhete üle läbi rääkida.

Kokkulepete üle peetakse läbirääkimisi Brexiti-päevast 29. märtsist 2020. aasta detsembrini ja need jõustuvad perioodi lõppedes. Tähtaega võib ühe korra pikendada.

Hispaania soovib aga säilitada õigust pidada Suurbritanniaga kahepoolseid läbirääkimisi Gibraltari üle. Sisuliselt tähendab see vetoõigust.

Hispaania on EL-i 27 liikmesriigist ainus, kes on esitanud leppele vastuväiteid, sest Madridi sõnul jätab selle sõnastus Pürenee poolsaare lõunatipus asuva Suurbritannia territooriumi Gibraltari saatuse segaseks.

Hispaania välisminister Josep Borrell hoiatas eile, et Brexiti-leppe kavandis ei ole öeldud, kuidas Gibraltari küsimuses tuleks toimida.

«Kuni see ei ole selge, ei saa me oma nõusolekut anda,» sõnas ta.

Gibraltar läks 1713. aasta Utrechti leppega Suurbritanniale, kuid Madrid ei ole loobunud mõttest see veel kunagi tagasi saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles