Eestis terendab põhiseaduslik kriis (18)

Vilja Kiisler
, erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TALLINN, 08.10.2018
Liia Hänni, eesti astrofüüsik, ühiskonnategelane ja endine poliitik.

Liia Hänni, Estonian astrophysicist, social activist and former politician. 
lt/: Foto: LIIS TREIMANN
TALLINN, 08.10.2018 Liia Hänni, eesti astrofüüsik, ühiskonnategelane ja endine poliitik. Liia Hänni, Estonian astrophysicist, social activist and former politician. lt/: Foto: LIIS TREIMANN Foto: LIIS TREIMANN / EESTI MEEDIA/SCANPIX BALTICS

Peaminister Jüri Ratase stsenaarium ühineda Marrakechis ränderaamistikuga riigikogu otsuse alusel ilma valitsuse mandaadita tõotab paisata Eesti tõelisse põhiseaduslikku kriisi, kirjutab endine poliitik, üks põhiseaduse loojaid Liia Hänni Facebookis.

«Seni ladusalt toiminud seadusandliku ja täitevvõimu tööjaotus heidetakse kõrvale lootuses sellega valitsus päästa,» märgib Hänni. «Jällegi kaalub erakondlik huvi üles riigimehelikkusse.»

Hänni hinnangul oleks õiguspärane väljapääs praegusest olukorrast panna ränderaamistikuga ühinemine valitsuses hääletusele. «Ja kui valitsusliit selle tulemusel laguneb, siis on see väiksem õnnetus kui põhiseadusliku riigikorralduse segipaiskamine,» leiab Hänni.

Peaminister Jüri Ratas teatas eile ETV «Esimeses stuudios», et valitsus ÜRO ränderaamistiku asjus otsust ei langeta, sest selles küsimuses ei ole konsensust: Keskerakond ja sotsiaaldemokraadid on toetaval seisukohal, aga Isamaa ühemõtteliselt vastu. «See, et valitsus on palunud riigikogul seda arutada, ei ole mitte umbusaldus valitsusele, vaid väga õige lähenemine,» arvas peaminister. «Kui riigikogu oma otsuse ränderaamistiku kohta teeb, siis on see signaal, et Eesti läheb ja toetab seda,» lisas Ratas. Peaministri sõnul esindab Eestis Marrakechis sellisel juhul keegi välisministeeriumist, mõni diplomaat.

Reformierakond on lubanud rändeleppe avaldust riigikogus toetada juhul, kui nende tingimusi arvesse võetakse, ja Reformierakonna kõige olulisem tingimus on, et valitsus peab seisukoha võtma. Eile saates «Otse Postimehest» kinnitas Reformierakonna juhatusse kuuluv Jürgen Ligi, et see on presidendi soov, et selles asjas on Reformierakond ja president kõnelusi pidanud ja ühisele meelele jõudnud.

President Kersti Kaljulaid on varem teatanud, et Eestil on ainul üks välispoliitika ja tema ei sõida Marrakechi, kuni selles asjas kokkuleppele pole jõutud. Kui nädala esimeses pooles teatas Kadriorg, et president sõidab Marrakechi ainult siis, kui valitsus jõuab selles küsimuses üksmeelele, siis täna ütles presidendi meedianõunik Taavi Linnamäe BNSile:  «Ma arvan, et laseme nendel asjadel nüüd rahulikult kulgeda. Vaatame, kuidas asjad lähevad, mingisuguseid ette veksleid ei oleks praegu mõtet välja anda. Las riigikogu arutab rahulikult ja vaatame, kuhu see arutelu jõuab ja mis kujul see otsus tuleb,» ütles presidendi meedianõunik Taavi Linnamäe neljapäeval BNSile.

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles