Pühapäeval antakse välja Tullio Ilometsa muinsuskaitseauhind

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rene Levoll (vasakul) koos oma õpetaja Tullio Ilometsaga.
Rene Levoll (vasakul) koos oma õpetaja Tullio Ilometsaga. Foto: Peep Pillak

Tullio Ilometsa muinsuskaitseauhinnaga tunnustab Eesti Muinsuskaitse Selts tänavu vanatehnika uurijat, kogujat ja säilitajat Rene Levolli.

25. novembril annab Eesti Muinsuskaitse Selts Maarjamäe lossis pidulikult üle Tullio Ilometsa muinsuskaitseauhinna Tullio Ilometsa õpilasele Rene Levollile pikaajalise ja tulemusliku töö eest vanatehnika kogumisel, uurimisel ja tutvustamisel ning tõhusa panuse ees ajalooliste fotode identifitseerimisel.

Eesti Muinsuskaitse Selts asutas Tullio Ilometsa muinsuskaitseauhinna 2016. aastal Tartu Akadeemilise Muinsuskaitse Seltsi asutaja ja pikaaegse juhi, Eesti Muinsuskaitse Seltsi teenetemärgi suurpaela ning Valgetähe III klassi ordeni kavaleri, Ülikooli Samba autiitli kandja, Tartu linna aukodaniku Tullio Ilometsa elutöö auks seoses tema 95. sünnipäevaga.

Auhind on mõeldud tunnustusena akadeemilise teadustöö ning igapäevaelu sidumise eest ja täidab olulist lünka Eesti teadusuuringute valdkondades, millega Tullio Ilomets ise pikki aastaid tulemuslikult tegeles: ajalooliste esemete uurimine ja tutvustamine, vanade fotode identifitseerimine, apteegiriistad, farmaatsia, keemia, ajalooliste kalmistute uurimine ja dokumenteerimine, restaureerimine. Teadustöö ja selle tulemuste rakendamine praktikas aitab paremini mõista ja hinnata nii ajalugu kui tänapäeva.

Auhind pöörab ühiskonna tähelepanu muinsuskaitse ja sellega seotud teaduste olulisusele ja loodetavasti innustab noori järgima Tullio Ilometsa elutööd. Tullio Ilomets lahkus meie hulgast tänavu 22. augustil.

 Tullio Ilometsa muinsuskaitseauhinna esimene laureaat aastal 2017 oli muinastehnoloog, keemik, ajaloolane, arheoloog ja restauraator Jüri Peets.

Auhinna valmistas skulptor Mati Karmin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles