Uuringust selgus, et Eesti lapsed ei tunne täiskasvanute toetust internetis (1)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsis 10-aastased mängivad mänge.
Rootsis 10-aastased mängivad mänge. Foto: Alexander Farnsworth / ©The Image Works / TopFoto

Täna avaldati värske Telia Laste Nõuandva Paneeli uuringu tulemused, mis viidi läbi seitsmes riigis. Uuring korraldati, et mõista, kuidas lapsed näevad digitaalset maailma.

Uuring tehti seitsmes riigis: Eestis, Lätis, Leedus, Soomes, Rootsis, Taanis ja Norras. Uuringus kokku osales ligi 800 12-aastast last, Eestist osales 130 last.

Laste käest uuriti, millised on nende mured ja rõõmud internetis seoses sõpruse, info usaldusväärsuse, koolitööde tegemisega, füüsilise ja vaimse heaoluga ning peresuhetega. Lisaks ankeetküsitlusele tegid lapsed uuringu käigus animafilme, milles jagati nõuandeid noorematele selle kohta, kuidas internetis turvaliselt ja positiivselt hakkama saada.

Peaaegu pooled vastanutest tajuvad, et täiskasvanud on nende online-hobide ja huvide suhtes toetavad. Samas selgub, et Eesti lastest vaid kolmandik tunnevad täiskasvanute toetust, kui Rootsi lastest tunnevad toetust üle poole.

Eelmisel aastal näitas sama uuring, et vanemad on esimesed inimesed, kelle poole pöördutakse, kui juhtub internetis mõni probleem.

Pooled Eesti lastest arvasid, et internet on aidanud neil saada uusi sõpru, leida kasulikku infot koolitöödeks ja lahutada meelt.

Võrreldes teiste riikidega arvavad Eesti lapsed sagedamini, et veedavad nutiseadmetes liiga palju aega (uuringu keskmine 38 protsenti vs. Eesti laste keskmine 50 protsenti).

«Kui täiskasvanud eristavad pärismaailma digitaalsest maailmast, siis laste jaoks on internet ja igapäevane elu võrdväärse tähendusega. Mängude mängimine ja koolitööde tegemine on osa tavapärasest päevast, laste kontekstis on olulisem hoopis see, et internetis luuakse ja hoitakse sõprussuhteid. Huvitav trend on ka see, et kohati orienteeruvad lapsed digimaailmas nutikamalt kui täiskasvanud,» ütles Telia Eesti toetustegevuste juht Elo Võrk.

«Eesti lapsed ootavad oma vanematelt ka suuremat informeeritust, toetust ja hoolimist kõige suhtes, mida internetis kogetakse ja tehakse,» jätkas Võrk.

Eesti lapsed andsid kõige enam nõu teemade kohta, mis puudutasid informatsiooni usaldusväärsust. Kuidas mitte klikkida kahtlastele linkidele ning kindlaks teha, kellega sa päriselt suhtled, olid enam käsitletud teemad.

Lapsed näevad, et internet on koht, kus saab lahutada meelt ning soovitavad halva tuju korral vaadata mõnd naljakat videot või mänge mängida. Mängimine on läbiv teema nii Eesti kui teiste riikide laste seas, eriti poiste hulgas. Fortnite on üks populaarsemaid mänge, mis tuli läbivalt esile kõikides riikides. Ka mängimise puhul jagavad lapsed nõu, kuidas mõistlikult oma aega planeerida, et saaks nii õpitud kui mängitud, jääda rahulikuks kaotuste korral ja hoida häid suhteid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles