Purustatud müüt! Ka Silicon Valleys saab nautida pereelu (1)

Priit Pullerits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
See pilt oleks tehtud justkui Eestis. Aga ei ole. See on tehtud Californias Silicon Valleys Sunnyvale'i linnas Microsofti hoone ees. Maastikuarhitektid on kujundanud sinna kõrkjatega haljasala.
See pilt oleks tehtud justkui Eestis. Aga ei ole. See on tehtud Californias Silicon Valleys Sunnyvale'i linnas Microsofti hoone ees. Maastikuarhitektid on kujundanud sinna kõrkjatega haljasala. Foto: Sander Ilvest

Microsofti vaneminsener, nelja lapse isa Raimond Sinivee on tema nooruspõlve arvestades täiesti ebatõenäoline ja ebaloogiline eesti mees California kuulsas Räniorus. Ta tõestab, et sinna jõudmiseks ei pea hülgama oma inimlikke soove ega seal hakkama saamiseks rabama end halastamatult hingetuks.

Microsofti oleks saabunud justkui kommunism.

Parajasti on hindu valguspüha Diwali ning kõik lõunasöögid Microsofti kontorihoone esimese korruse sööklas on India köögist. Lette, kust lõunaeinet valida, on kuus, igaühel kolm-neli eri rooga. Jooke saab klaasuksega külmikutest, palju aga kulub. Kohvi valmistavad kolm baristat igaühe tellimuse peale sellise, nagu tahad.

Lõunasöök on täiesti tasuta. Mitte ainult Diwali puhul, vaid iga päev. Samas saab ka hommikusöögi – ikka tasuta. Ja õhtusöögi ka, mis, tõsi, on karbi sees mõeldud ennekõike neile, kes kella viiest kauemaks tööle jäävad, aga millega mõned, mis seal salata, mitmekorruselise garaaži suunas astuvad.

Tasuta söögikorrad on üks hüvedest – lisaks tasuta spordiklubi koos basseini, sauna, jõusaali ja rühmatreeningu võimalustega –, millega Microsoft Silicon Valley südames Sunnyvale’is end atraktiivseks püüab muuta. Sealsete firmade jätkuvalt pidurdamatu kasv on tekitanud üüratu tööjõunälja. Tolle nälja kustutajate sekka kuulub juba neli aastat ka nelja lapse isa Raimond Sinivee, Microsofti vaneminsener.

Diwali päeval, mil Sinivee (37) ühise tasuta lõuna järel Postimeest võõrustab, on tema mitme nädala töö tarkvaraarendajana kokku varisenud. «Ei tea, mis juhtus,» sõnab ta. «Praegu hingitseb. Vaja vist restarti.» Ent miski ei reeda, et ta oleks ärevil. Selliseid olukordi tuleb ikka ette.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles