Galerii: Ungaris taasavati Eesti saatkond

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna taasavati Eesti saatkond Budapestis. Sündmusel osalesid Euroopa küsimuste asekantsler Matti Maasikas ja Ungari asevälisminister Levente Magyar.

«Iga uus Eesti välisesindus on kivisse raiutud näide sellest, kuidas meie välisteenistus tugevneb. Seda selleks, et meie julgeolekut, kodanikke ja ettevõtjate huve välismaal veelgi jõudsamalt kaitsta,» ütles välisminister Sven Mikser saatkonna avamise puhul pressiteate vahendusel. «Saatkonna taasavamine Budapestis on lähiaastate esimene taoline näide, aga juba 2019. aastal avatakse saatkond Araabia Ühendemiraatides, mis on ühtlasi ka meie esimene esindus Pärsia lahe riikides, ja konsulaat USA läänerannikul,» lisas ta.

Välisministri sõnul on saatkonna taasavamise tähtsus mitmetahuline. «Üks osa on muidugi kahepoolsete suhete hoidmisel meie hõimurahva Ungariga, kes on Eestile jätkuvalt oluline partner NATO-s ja Euroopa Liidus. Kui oleme kohapeal, on meievaheline koostöö ja dialoog paratamatult tulusamad,» sõnas välisminister.

Lisaks Kesk-Euroopale avardab saatkond ka Eesti kohalolu Balkanil. «Pikemas plaanis peaksime vaatama regiooni laiemalt. Saatkond katab juba praegu lisaks Ungarile nelja Lääne-Balkani riiki: Bosnia ja Hertsegoviinat, Makedooniat, Montenegrot ja Serbiat. Euroopa lähitulevikus hakkab piirkond mängima üha suuremat rolli ja on oluline, et meie suhted loodetavate tulevaste EL-i liikmesriikidega võtaks üha konkreetsema vormi,» rõhutas Eestit saatkonna avaüritusel esindanud Matti Maasikas.

Eesti suursaadiku Ungaris Kristi Karelsohni sõnul saab saatkonnal olema ka lai tööpõld äridiplomaatia edendamisel. «Kultuurisidemete tugevdamisel, siis kindlasti on potentsiaali tihedamaks koostööks just majanduse vallas. Rõõm on näha, et näiteks meie metallitööstus on viimaste aastatega tugevalt eksporti kasvatanud, samuti on mitmed Eesti ettevõtted nagu Taxify, TransferWise ja Markit Ungaris kanda kinnitanud. Saatkond on võtnud oma hingeasjaks seda võrgustikku veelgi suurendada,» sõnas Karelsohn.

Saatkond alustas 2018. aasta augusti lõpus taas tööd oma endises hoones aadressil Áldás utca 3 ja on pakkunud konsulaarteenuseid alates novembri algusest. Vahepealsel perioodil, saatkonna sulgemisest 2014. aastal kuni 2018. aasta suveni, kattis Ungarit mitteresideeriva suursaadikuna Eesti suursaadik Austrias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles