Eesti kultuuri festival Helsingis tõi kohale 14 500 inimest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mardilaat.
Mardilaat. Foto: Liis Treimann

Helsingis laupäeval ja pühapäeval toimunud Eesti kultuuri festival Martin markkinat meelitas kohale 14 500 inimest.

Sel nädalavahetusel 36. korda toimunud mardilaat ehk Martin markkinat muutis Helsingi kultuurikeskuse Kaapelitehdase taas eesti käsitöö-, toidu-, kirjanduse- ja muusikaoaasiks, teatas üritust korraldanud Tuglase selts. Mardilaadast on saanud paljudele aeg, mil algab jõuluootus, ja koht, kust hangitakse jõulukingid, kohtutakse sõpradega ja nauditakse head kultuuriprogrammi. Laat on populaarne nii soomlaste kui soome-eestlaste seas ja sinna tullakse terve perega kogu päevaks.

Igal aastal on Mardilaada peakülaliseks üks Eesti piirkond. Sel aastal olid tähelepanu keskmes Vooremaa ja Peipsimaa. Oma kultuuri, toitu, käsitööd ning ettevõtlust ja vaatamisväärsusi tutvustasid Jõgeva, Tartu, Mustvee ja Peipsiääre vald.

Sama tähtis kui laadamelu, on mardilaadal kultuuriprogramm, mille seekord juhatas sisse «Seltsimees lapse» Soome esilinastus. Festivalilaval peeti terve nädalavahetuse põnevaid vestlusi. Tarja Halonen ja Enn Kunila rääkisid kunsti tähendusest kultuurielus, uued suursaadikud Harri Tiido ja Timo Kantola analüüsisid Eesti ja Soome rolli maailmas, Valdur Mikita ja Janne Saarikivi mõtisklesid läänemeresoome identiteedi üle ning Reet Aus ja Stella Soomlais vahendasid oma kogemusi kestliku disaini loomisest.

Oma äsja soome keeles ilmunud teoseid tutvustasid Kai Aareleid, Jaak Jõerüüt ja Andrei Ivanov. Muusikaliste elamuste eest hoolitsesid Helsingi eestlaste kooride kõrval Svjata Vatra ning Vooremaa ja Peipsimaa kollektiivid. Kinokambris sai näha Vooremaalt pärit kirjanike Oskar Lutsu ja Mati Undi teostel põhinevaid filme. Lastesaalis mängiti ja meisterdati ning vaadati Helsingi eestlaste teatri «Naksitralle».

Järgmise aasta mardilaat toimub 23.-24.novembril 2019.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles