Vabaerakond ei toeta rändelepet ideoloogiliste väärtushinnangute tõttu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Herkel Otse Postimehest, Tallinn, Postimehe toimetus Maakri 23a, 16.08.2018,
Andres Herkel Otse Postimehest, Tallinn, Postimehe toimetus Maakri 23a, 16.08.2018, Foto: Joakim Klementi / Postimees / EESTI MEEDIA/SCANPIX BALTICS

Vabaerakond leiab, et fakti pähe esitatakse ideoloogilisi väärtushinnanguid, mis kirjeldavad rännet eranditult positiivsetes toonides, nägemata neid probleeme, mis inimesi erinevates Euroopa riikides rahutuks teevad, ega toeta seetõttu ränderaamistiku tingimusteta vastuvõtmist.

«Aus ja demokraatlik arutelu võib olla kriitiline, võib minna kirglikuks, võib ka kedagi häirida või isegi solvata,» sõnas fraktsiooni esimees Andres Herkel. «Ent kehtestades ühiskondlikule debatile ideoloogiliselt «õiged» tingimused, pole arutelu enam aus ega demokraatlik. Arusaam, et riigid võivad ja saavad kehtestada rändeküsimuste arutamisele «õige» tooni, riivab sõna- ja mõttevabadust.»

Just need tasakaalupunktid on Herkeli sõnul riigikogu avalduses puudu. Herkeli poolt Vabaerakonna nimel koostatud kõige olulisemad sõnastuslikud ettepanekud ei läinud 23. novembril toimunud riigikogu väliskomisjoni läbi. Eriti oluliseks peab Herkel ettepanekut, mis ütleb, et riigikogu ei nõustu arvukate rännet idealiseerivate lausungitega ÜRO Ränderaamistikus. «Olen ühe teise rahvusvahelise organisatsiooni, Euroopa Nõukogu, dokumentidega piisavalt palju töötanud, et mõista seda «vaikiva hoiakukeele» häda, mille suhtes on üha rohkem allergiat. Vabaerakond ei taha, et riigikogu avaldus hakkaks kõlama samas helistikus,» lausus Herkel.

Samuti peab Vabaerakond oluliseks, et valitsus täidaks oma ülesannet ja langetaks ÜRO ränderaamistikuga ühinemise osas ise otsuse.

Vabaerakond: rändeküsimustele ideoloogiliselt «õige» tooni kehtestamine riivab sõna- ja mõttevabadust

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles