ÜRO rändepakt sai punnseisust liikuma (24)

Urmas Jaagant
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nädalatagune nõupidamine ränderaamistiku asjus. Pildil Jevgeni Ossinovski (paremal) ja Jüri Ratas. 
Nädalatagune nõupidamine ränderaamistiku asjus. Pildil Jevgeni Ossinovski (paremal) ja Jüri Ratas. Foto: Sander Ilvest

Keskerakonna ja sotside järjekordne plaan saada vintske lihatükina suus keerlev ÜRO rändepakt ükskord ometi alla neelatud kandis eile õhtul vilja – Reformierakonna toetuseta jäänud rändepaktiteemaline avaldus sai häälteenamusega riigikogus heakskiidu. Selles tulemuses oli oma osa peaminister Jüri Ratase eilehommikusel avaldusel, et ta on nüüd valmis ÜRO rändelepet vajaduse korral ka valitsuses hääletusele panema.

See oli eelmise nädalaga võrreldes 180-kraadine pööre Ratase seisukohas valitsuses hääletamise kohta. Seni oli ta iga sõna rõhutades kinnitanud, et valitsus sel teemal otsust ei tee, kuna konsensust kolme partneri vahel ei ole.

«Valitsuse seisukoht on umbes sama lihtne ja selge nagu Gonsiori tänava muutsuunaga liiklus,» tögas eile riigikogus Reformierakonna liige Kristen Michal. Seesama suunamuutus aga tõi olukorra, kus rändepakt sai riigikogu toetuse ning Reformierakond leidis end olukorrast, kus nad ei saanud rändepakti avaldust toetada.

Keskerakonna ja sotsiaaldemokraatide eesmärk oli vältida olukorda, kus Reformierakonna eestvedamisel põrgatatakse rändepakti üle otsustamine taas valitsusse tagasi. Seda püüdis Reformierakond teha avaldusse lisatava muudatusega, mille järgi riigikogu võib vastu võtta avalduse, kuid otsuse ÜRO rändepakti toetamiseks peab tegema valitsus. Kui seda muudatust maha ei hääletata, on Reformierakond valmis ka avaldust toetama.

Kommentaarid (24)
Copy
Tagasi üles