Orav pole ei liha ega kala (1)

Vilja Kiisler
, erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Red Squirrel on Ground
Red Squirrel on Ground Foto: Susan Robinson / PantherMedia / Susan Robinson

Võttes ei-liha-ega-kala-positsiooni jättis Reformierakond kasutamata oma ajaloolise võimaluse Keskerakonna ja Jüri Ratase kaitseliinist läbi murda, ütles politoloog Tõnis Leht täna Kuku raadio saates «Kaks ühes».

Puhkenud valitsuskriisis oli Ratase ja Keskerakonna kõige hirmsam õudusunenägu see, et valitsus laguneb ja Ratas kaotab valitsusjuhi positsiooni – või tuleb vähemusvalitsus, kõneles Leht. «Kobava alguse järel suutis Ratas edukalt kriisi manageerida, suur halb hoiti ära ja tulemus on hea,» sõnas ta.

Sotsiaaldemokraatidel käsi ikkagi pisut väriseb ja neid võitjate hulka Leht ei liigitaks. «Aga oleks võinud ka halvemini minna: valitsusest väljapudenemine oleks tuumvalijale raskesti mõistetav olnud.» Seetõttu oli sotsidel igal juhul targem valitsusse edasi jääda.

Isamaa on parteijuht Helir-Valdor Seedri suu läbi kriisi lõppenuks kuulutanud ja nende edasine vastuseis rändeleppele jääb pigem retooriliseks, mitte enam nii laetud ja kirglikuks kui seni, prognoosis Leht. Tõenäoliselt ei löö nad valitsuse ust kinni ka siis, kui näiteks sotsiaaldemokraadist välisminister Sven Mikser peaks Marrakechi Eestit esindama minema. «See oleks lihtsalt jabur,» lausus ta. «Nad jäävad oma retoorika juurde lihtsalt natuke pehmemas vormis.»

Reformierakonnal aga on oma  positsiooni juba raskem selgitada. «Loomulikult ütlevad nad, et Reformierakond pooldab ränderaamistikku, aga see konkreetne avaldus ei võimaldanud poolt hääletada, sest selle leppe heakskiitmine on ikkagi valitsuse ülesanne,» rääkis Leht. «Aga see on juba päris pikk seletus ega pruugi konkurentide kahjurõõmsate kommentaaride saatel lihtsasti kohale jõuda.» Seetõttu tuleb Lehe sõnul nentida, et kogu kriisis jäi Reformierakonnal kõige rohkem potentsiaali realiseerimata. «Nende suurim unistus oli maksimaalselt Ratase positsiooni õõnestada – ta tooli pealt päris maha lükata või sundida vähemusvalitsusse – ja see kõik on jäänud helesiniseks unistuseks.»

Saade «Kaks ühes» on Kuku raadio eetris igal teisipäeval kella ühest kaheni. Saadet juhib Postimehe ajakirjanik Vilja Kiisler. Tänast saadet saab kuulata siit.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles