Tallinn valmistub rahvusvahelise purjelaevade regati korraldamiseks

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Purjelaevad Vanasadamas.
Purjelaevad Vanasadamas. Foto: Georg Kõrre

Tallinna linnavalitsus esitas linnavolikogule otsuse eelnõu, millega kiidetakse heaks Tallinna linna ja Tall Ships Races International Limited vahel sõlmitava võõrustava sadama lepingu projekt ning antakse volitused Taavi Aasale lepingu allkirjastamiseks.

Leping on aluseks 2021. aastal Tallinnas rahvusvahelise purjeõppelaevade regati The Tall Ships Races korraldamiseks, teatas linnavalitsuse pressiteenistus.

Abilinnapea Vadim Belobrovtsevi sõnul on sadamad, mille vahel toimub regatt, valitud konkursi alusel. «Tallinn esitas kandideerimistaotluse tänavu jaanuaris ja juunis avalikustas purjeõppeorganisatsioon Sail Training International otsuse, et 2021. aastal saab Tallinn rahvusvahelise suurte purjelaevade regati üheks võistlussadamaks,» tõdes Belobrovtsev. «2021. aasta võidusõit algab 27. juunil Klaipedast, seejärel suundub laevastik Peterburi, Tallinna ja Maarianhaminasse. Laevastik jõuab Tallinnasse 15. juulil ja jääb siia kuni 18. juulini. Regatt lõppeb 3. augustil Poolas Szczecinis. Pidulikuks teeb sündmuse tõik, et tegemist on järjekorras 65. regatiga,» lisas ta.

Abilinnapea nentis, et Tallinna kandideerimise edukuse juures mängis rolli meie kogemus osaledes 2017. aasta regatil võistlusvälise vahesadamana kruiisietapil Kotkast Turusse. Kandideerimise eelduseks oli ka linna jätkuv toetus noorte purjeõppele. «Käesoleva nädala lõpus toimub Hispaanias, Sevillas iga-aastane suur The Tall Ships Races konverents, kus mul on rõõm Tallinna esindajana öelda, et linnavalitsus on regati korraldamiseks sõlmitava võõrustava sadama lepingu projekti heaks kiitnud ning saatnud selle volikogule kinnitamiseks,» lisas Belobrovtsev.

Purjelaevade avamereregatt The Tall Ships Races on suurüritus, mille käigus tulevad sadamasse umbes 50 suuremat, 30-40 väiksemat purjelaeva ning 30-50 suuremat purjejahti, kokku 3000-3500 meeskonnaliikmega. Sadama ala Vanasadamast kuni Noblessneri sadamani muutub viieks päevaks merefestivali toimumiskohaks, pakkudes külastajatele meelelahutust, kaubandust, toitlustust ja merelisi tegevusi. Omalt poolt on linn kohustatud pakkuma regatil osalevatele purjekatele ja purjelaevadele ning nende meeskondadele mahuka programmi, mis tutvustab Tallinna, loob võimaluse suhtluseks ja noortele suunatud tegevuse s.o purjeõppe arendamiseks.

The Tall Ships Races laevastiku eripära on selles, et kohustuslikult on purjekate meeskonnas vähemalt pooled 16-25 aastased noored. Tavaliselt on noorte osakaal kuni 85 protsenti.  

Läänemerel toimuvad regatid 3-5 aasta järel, andes sadamalinnadele võimaluse hoogustada oma majanduslikku arengut ja suurendada sissetulekuid. The Tall Ships Races merefestivali korraldamise pärast käib Läänemere sadamalinnade vahel tihe konkurents. Läänemere sadamalinnadest on laevastikku võõrustanud pea kõik Läänemere äärsed pealinnad ja suuremad sadamalinnad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles