Galerii: Kuressaare keemiareostusele tõttasid praamiga appi päästeautod Pärnust (2)

Agaate Antson
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile kell 10.19 sai Häirekeskus teate keemiareostusest Saaremaal Kuressaare linnas. Ettevõtte Sporong Eesti OÜ alal oli hakanud lekkima väävelhapet, kõik töötajad evakueeriti. Kuna Saaremaal keemiapäästevõimekus puudub, saadeti saarele appi Lääne päästekeskuse abijõud.

Päästeameti pressiesindaja Maris Mooritsa sõnul põhjustas keemilise reostumise galvaanika tsehhis lekkevanni tekkinud mõra, kust hakkas maha voolama 35% väävelhapet.

Hapet nirises maha umbes 80 liitrit ning kohe kui leke ilmnes, hakkasid kaks töötajat iseseisvalt ja turvaliselt gaasimaskides hapet liivaga katma. «Kuna nad tegutsesid kiirelt ja ohutult, siis arstiabi nad ei vajanud,» lisas Moorits.

Samuti kutsusid nad appi päästjad ning sündmusele reageerisid nii Saaremaa piirkonna päästejõud kui ka Pärnust välja sõitnud Lääne päästekeskuse keemiapäästevõimekusega erikeemiatalituse spetsialistid, et reostus lõplikult ära koristada. Postimehe fotograaf nägi praamilt vilkurite saatel maha tulemas kahte päästeautot, mis Kuressaare poole suundusid.

Moorits kinnitas, et üks neist oli Pärnu päästeameti põhiauto ning teine keemiavõimekusega haagis, mis suundusid Kuressaarde reostust likvideerima. «Keemiareostust likvideeritakse  sõltuvalt aine kontsentratsioonist liiva või absorbentainega,» selgitas ta.

Tööd lõpetati eile kell 21.10

Väävelhappest:

Väävelhape on väga tugev ja söövitav hape, mis sisse hingamisel kahjustab tugevasti hingamisteid ja kopse, sümptomid võivad avalduda hilinemisega.

Surm võib saabuda kõriturse, raske kopsukahjustuse või tsirkulatoorse kollapsi tõttu. Silma sattudes võib põhjustada pimedaks jäämist. Kokkupuutel nahaga tekitab raskeid söövitusi, suure söövituspinna korral võib olla surmav. Allaneelamisel söövitab tugevasti seedekulglat, põhjustades tugevat valu ja vereoksendamist.

0,5–2,0 mg/m3 – kerge aisting (happe maitse suus)

3,0–4,0 mg/m3 – ärritav mõju

6,0–10 mg/m3 – hingamisraskused

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles