Riigikogu valmistab ette avaldust Ukraina toetuseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu. ÜRO rändepaketi arutelu.
Riigikogu. ÜRO rändepaketi arutelu. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Riigikogus on koostatud avalduse eelnõu Ukraina toetuseks, millele oodatakse kuni esmaspäevase istungi alguseni parlamendiliikmete toetusallkirju.

«Riigikogu mõistab hukka Venemaa Föderatsiooni rünnaku Ukraina laevadele Kertši väinas ning Ukraina meremeeste haavamise ja kinnipidamise. Riigikogu rõhutab, et Venemaa peab viivitamata vabastama Ukraina laevad koos meremeestega ning võimaldama neil takistamatult liikuda Ukraina sadamatesse,» öeldakse kolmapäeval koostatud avalduse «Ukraina suveräänsuse ja territoriaalse terviklikkuse toetuseks seoses Kertši väinas toimunud agressiooniga» eelnõus.

Selles kutsub riigikogu üles vaba laevaliikluse taastamisele Kertši väinas ja Aasovi merel, kõiki riike toetama Ukrainat tema territoriaalse terviklikkuse kaitsel ja järgima riigikogu üleskutset mõista hukka Venemaa agressioon suveräänse Ukraina vastu ning mitte tunnustama Krimmi ebaseaduslikku annekteerimist.

Riigikogu toetab Euroopa Liidu ja NATO üleskutseid olukorra rahustamiseks ja pingete maandamiseks ning samas leiab, et kujunenud olukorras tuleb jätkata ja laiendada Venemaa vastu suunatud sanktsioone.

«Riigikogu on veendunud, et ainus lahendus püsiva rahu saavutamiseks on Venemaa poolt Ukraina vastu suunatud agressiooni lõpetamine,» märgitakse avalduse eelnõus.

Riigikogu väliskomisjoni esimehe Marko Mihkelsoni sõnul valmis avalduse tekst kõigi kuue fraktsiooni esindajate koostöös. Riigikogu liikmed saavad avalduse esitamiseks allkirju anda kuni esmaspäevase täiskogu istungi alguseni, edastas riigikogu pressiteenistus sotsiaalmeedia vahendusel.

Kolmapäeval teatas ka välisminister Sven Mikser, et soovib täiendavate sanktsioonide kehtestamist Venemaa suhtes Kertši väinas Ukraina laevade ründamise pärast.

President Kersti Kaljulaid nimetas pühapäeval toimunud Venemaa rünnakut Ukraina sõjalaevadele sõjaks Euroopas, riigipea kutsus rahvusvahelist kogukonda viivitamatult agressiooni hukka mõistma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles