Kuressaares tuvastati ehitushangetes rikkumisi

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on Kuressaare kesklinn..
Pildil on Kuressaare kesklinn.. Foto: Peeter Langovits.

Kuressaare linnavalitsuse majasisene juurdlus pani lõviosa muusikakooli ja rannahoone ehitushangetel tuvastatud eksimustest süüks Urmas Sepale.

«Tegu ei olnud süülise tegevusega, tegu oli osaliste eksimustega,» ütles linnapea Mati Mäetalu eile linnavolikogu istungil, kirjutab Saarte Hääl.

Kuressaare linnavalitsus moodustas linna muusikakooli ja rannahoone ehitushangetel tehtud vigade selgitamiseks möödunud suvel komisjoni.

Näiteks muusikakooli ehitusse puutuvalt tuvastati, et hankedokumentidele ei vastanud ehituse töövõtuleping, hanke raames soetati kergesti teisaldatavaid asju, nagu riiulid, kardinad, kapid, mis ei olnud ehituseks vajalikud. Ka peeti hanke ajal ehitajaga läbirääkimisi ja ehitaja on esitanud pärast pakkumuste avamist tööde osas alternatiivseid lahendusi.

Kuressaare rannahoone ja rannaala hangete osas leiti, et hankedokumentide hindamine oli valikuline, tööde loetelu muudeti omapoolselt pärast pakkumuste esitamist ning ei tagatud seega läbipaistvat menetlust. Muutunud tingimustes peeti läbirääkimisi parima pakkumuse teinuga.

Mõlema hanke puhul tegeles asjaga sisuliselt just Urmas Sepp, kelle tähelepanu eksimustele juhiti korduvalt. Teise hanke ajal oli Sepp juba Kaarma valla abivallavanem ja arvestades tema põhitööd, käis linna ehitushangetega tegelemine tal ilmselt üle jõu, tõdes Mati Mäetalu.

Linnapea kinnitusel arvestab linnavalitsus edaspidi sisekontrollikomisjoni esitatud ettepanekuid, et hangetel enam mingeid vigu ei esineks, kuid kedagi otseselt karistama hakata kavas ei ole. «Ei tuvastatud kogu protsessis süülist tegevust ehk tahtlikku motiivi. Kiirustamisel eksimused lihtsalt kuhjusid,» rääkis Mati Mäetalu.

«Kuid Sepp rikkus hangete eest vastutava isikuna riigihangete seadust ja projekti rahastaja otsustas nende rikkumiste pärast jätta Kuressaare linnale välja maksmata 10 protsenti toetussummast,» märkis Mäetalu. Seega tegi linnavalitsus Urmas Sepale ettepaneku hüvitada linnale rahalise omafinantseeringu ülekulu, samuti 10 protsenti käsunduslepinguga saadud summast ehk 640 eurot.

Urmas Sepp tunnistas Saarte Häälele, et on juurdluse aktiga tutvunud ega soovinud komisjoni hinnanguid kommenteerida.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles