Reinsalu: memoriaali kahjustamine on surnute mälestuse rüvetamine

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kellegi kuri käsi on kraapinud kommunismiohvrite memoriaali pindu.
Kellegi kuri käsi on kraapinud kommunismiohvrite memoriaali pindu. Foto: Madis Sinivee

Kommunismiohvrite memoriaali tahtlik kahjustamine on nii moraalivastane tegu kui kuritegu, leiab justiitsminister Urmas Reinsalu.

«Esiteks, olen palunud Riigi Kinnisvara Aktsiaseltsil korraldada viivitamatult memoriaali korrastamine. Teiseks, politsei peab oma töötaktikaga  ja koostöös RKAS-ga tagama, et memoriaali ei kahjustata. Olen korduvalt juhtinud sellele tähelepanu, eriti arvestades võimalikke Eesti ühiskonna sidusust kahjustavaid provokatsioone,» teatas justiitsminister Urmas Reinsalu (Isamaa).

«Kolmandaks, kommunismiohvrite memoriaal on mälestuspaik kõigile hukkunud kommunismiohvritele. Memoriaali kahjustamine on seega surnute mälestuspaiga rüvetamine, mis on karistusseadustikus sätestatud kuritegu, mille eest on ette nähtud ka vanglakaristus,» lisas ta.

«Kõlanud viited  et tegemist on laste vallatusega, on kohatud, seda enam et need viited on minu arusaama järgi tõendamata.  Alaealise suhtes lihtsalt  ei kohaldata kriminaalvastutust, mis ei tähenda, et talle ei tuleks selgitada teo lubamatust,» ütles justiitsminister.

«Tegemist ei ole tavalise majaseina või prügikastiga, mille kahjustamise mõõt on vara väärtuse vähenemine. Tegemist on püha paigaga meie rahva jaoks ja riigi õiguskaitse asutused peavad suutma seda pühadust kaitsta,» lausus Reinsalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles