Sajad õpetajad otsivad töökohta

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi aastaid on räägitud õpetaja töö madalast prestiižist, palkadest ning pidevast puudusest, on töötukassas arvel sadu töökohti otsivaid pedagooge. Pilt on tehtud õpetajate meeleavaldusel, mis toimus tänavu sügisel.
Kuigi aastaid on räägitud õpetaja töö madalast prestiižist, palkadest ning pidevast puudusest, on töötukassas arvel sadu töökohti otsivaid pedagooge. Pilt on tehtud õpetajate meeleavaldusel, mis toimus tänavu sügisel. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Töötukassas on end arvele võtnud 384 pedagoogi, lisaks 298 muud haridustöötajat.

Oktoobri lõpu seisuga oli end töötukassas töötuna registreerinud 682 haridustöötajat, nende hulgas nii koolijuhte, pedagooge, huvijuhte kui ka kõrgkoolide õppejõude, kirjutab Kristi Helme Õpetajate Lehes. Aasta varem (oktoobri lõpp 2010) oli see number 564 (õpetajaid 412, teisi haridustöötajaid 152).

Kui klassiõpetajate ületootmisest on räägitud juba ligi kümmekond aastat, siis üllataval kombel on töötute õpetajate hulgas ka palju filolooge – praegu pole töökohta 38 klassi- ja 30 inglise keele õpetajal. Aineõpetajatest on töötuid enim veel kunsti- ja eesti keele õpetajate hulgas, mõlemaid on «üle» 20 spetsialisti.

Töötuid reaalainete õpetajaid võib üles lugeda kahe käe sõrmedel. Matemaatikaõpetajaid otsib tööd 14, biolooge kuus, füüsikaõpetajaid neli ja keemiaõpetajaid kolm. Aasta tagasi olid vastavad numbrid 11, kuus, kaks ja üks.
Kõige enam – 176 – oli ennast töötuks registreerinud lasteaiaõpetaja abisid, lisaks 52 alghariduse abiõpetajat.
Töötute haridusinimeste edetabelis on palju ka kõrgkoolide õppejõude ja teadureid – kokku 48 (aasta tagasi 58). Kutsehariduse õpetajaid on töötukassa tabelis 27, aastaga on see arv jäänud enam-vähem samaks (30).

Töötukassa analüüsiosakonna juhataja Anne Lauringsoni sõnul ei ole töötute õpetajate hulk läbi aastate oluliselt kasvanud ega kahanenud – majanduskriis puudutas enim ehitus- ja kinnisvaraturgu, õpetajate hulgas on töötute arv olnud stabiilne. «Numbreid võivad olla mõjutanud mingid ühekordsed nähtused – näiteks on suletud või liidetud koole jne. Erinevused võivad tulla ka sellest, kus piirkonnas tööd otsitakse, kui pikk on eelnev õpetajakogemus, kui kõrge ja ajakohane on õpetaja kvalifikatsioon jne.»

Tegelikult on töötuid Anne Lauringsoni sõnul hariduses nagu igal muulgi alal rohkem, kui number näitab. «Osa inimesi ei pea vajalikuks ennast töötuks registreerida, arvatakse, et leitakse ka omal jõul kiiresti töökoht, pensioniealised ei saa aga end kirja panna. Kokku oli 2011. aasta kolmandas kvartalis registreerimata töötuid 29 000, kindlasti oli nende hulgas ka õpetajaid.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles