Ungari valitsus tõukas ülikooli üle piiri (1)

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läinud laupäeval marssisid tuhanded inimesed Budapestis Kesk-Euroopa ülikooli kaitseks, kandes plakateid kirjaga «Miks te kardate haridust?» ja skandeerides «Vaba riik, vaba ülikool!».
Läinud laupäeval marssisid tuhanded inimesed Budapestis Kesk-Euroopa ülikooli kaitseks, kandes plakateid kirjaga «Miks te kardate haridust?» ja skandeerides «Vaba riik, vaba ülikool!». Foto: ATTILA KISBENEDEK/AFP/Scanpix

Täna kukub tähtaeg, mille Kesk-Euroopa Ülikool (CEU) seadis läbirääkimistele Ungari võimudega, ning kuna valitsus väidab jätkuvalt, et miljardär George Sorosi asutatud õppeasutus ei täida riigi seadusi, alustab kõrgkool ettevalmistusi Budapestist Viini kolimiseks.

Tähtaja valitsusega kokkulepe saavutamiseks seadis Kesk-Euroopa ülikool oktoobris ise, sest leidis, et ei saa kauem teadmatuses tegutseda.

«Oleme korduvalt näidanud valmidust leida lahendus, mis tagab meie institutsionaalse terviklikkuse ja akadeemilise vabaduse. Oleme oodanud nii kaua kui võimalik,» rõhutas kanadalsest rektor Michael Ignatieff oktoobris, kui teatas ülikooli Viini kolimisest, juhul kui 1. detsembriks riigiga kokkuleppele ei jõuta. «Aga oleks vastutustundetu mitte teha ettevalmistusi CEU tulevikuks. Kahjuks on Ungari valitsuse soovimatus pakkuda vastuvõetavat lahendust sundinud meid seda otsust langetama.»

CEU peahoone jääb ka edaspidi Budapesti, kuid suurem osa ülikooli tegevusest kolib Austriasse. Kõik uued tudengid alustavad õppimist juba Viinis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles