Arstide liit: ravijärjekordadest rääkimise asemel on tarvis tegusid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sven Hoffmann/Caro/Scanpix

Eesti Arstide Liidu üldkogu koostas avalduse, milles märgib muuhulgas, et ravijärjekordadest rääkimise asemel on vaja hakata tegusid tegema ja tõsta see probleem haigekassa prioriteediks.

Avaldus muutmata kujul:

Eesti tervishoiusüsteem vajab tarka ja tasakaalustatud juhtimist ning põhjendatud muudatusi. Eriarstiabi, perearstiabi, kiirabi, erakorraline meditsiin on kõik võrdselt olulised ja neid tuleb arendada ühtse tervikuna. Meditsiinisüsteemi iga osa peab saama teha oma tööd, mitte lappima teiste auke. Eesti Arstide Liit on erialaülese organisatsioonina valmis panustama erialadevahelise koostöö koordineerimisse.

Patsiendid ootavad asjatundlikku nõu ja teavet, millise murega kuhu pöörduda. Peame kokku leppima selged reeglid, looma nende täitmiseks vajalikud tingimused ning neist reeglitest ka kinni pidama, et kõik patsiendid saaksid vajalikku ravi õigel ajal õiges kohas.

Ravijärjekordadest lõputu rääkimise asemel on aeg hakata nendega tõepoolest tegelema. Kiiremat abi vajavad patsiendid peavad jõudma senisest kiiremini eriarsti vastuvõtule. Järjekordadega toimetulekuks tuleb koostada lähiaastateks konkreetne tegevuskava ja seada see prioriteediks haigekassa eelarvete koostamisel. Teeme tervise- ja tööministrile ettepaneku koostöös arstidega muuta ravijärjekorrad lähtuvaks inimese terviseseisundist.

Digilahendused saavad tervishoiusüsteemi efektiivsemaks ja mugavamaks muuta, kuid senine e-tervise teostus on kohmakas. Enne uutesse e-teenustesse investeerimist tuleks põhjalikult uuendada e-haiguslugu ja muuta see tänapäevaseks andmebaasiks, mis toimiks reaalse otsusetoena.

Arstiabi korraldus nõuab konsensuslikke otsuseid. Kutsume kõiki erakondi üles pakkuma välja  reaalseid meetmeid, mis tagaksid Eesti tervishoiusüsteemi arenguvõime ja arstiabi kättesaadavuse ning otsima ühisosa pikaajalise plaani elluviimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles