Galerii ja video: Nõmmel süttis Liiva kalmistu kabel (2)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna hommikul põles Tallinnas Nõmmel kultuurimälestis, Liiva kalmistu kabel. 

«Täna hommikul kell 7.38 teatati, et Nõmmel on süttinud põlema Liiva kalmistu kabeli katusealune. Kustutustööd käivad, samuti kaitstakse ja tuuakse kabelist välja museaale. Inimesed viga ei ole saanud,» teatas päästeamet täna hommikul.

Tulest ja veekahjustustest pääses õnneks hoones kõige väärtuslikum museaal – orel. 

Päästjad panid kabeli põlengule piiri kella 11.31ks. Kustutustöödel osalesid Nõmme, Lilleküla, Kesklinna, Lasnamäe ja Pirita päästjad ning Hüüru vabatahtlikud päästjad.

Kuna tulekahju tõttu levis päris palju suitsu, palus päästeamet ümberkaudsete majade uksed ja aknad kinni hoida.

Liiva kalmistu kabel on 1935. aastal valminud sakraalhoone, mille projekteeris Herbert Johanson. Tegu on kultuurimälestisega, mis on aktiivses kasutuses.

Hommikul käis sündmuskohal ka muinsuskaitseameti esindaja. «Muinsuskaitsealuseid kunstiteoseid selles kabelis ei ole, päästjad toovad välja muud vara ja on suutnud veekahjustustest päästa oreli. Põlengu põhjused selgitab uurimine, kuid just alanud advendiajal on õige aeg meelde tuletada, et olge palun lahtise tulega ettevaatlikud – seda nii mälestistel kui ka kõikides teistes hoonetes,» seisis hommikuses muinsuskaitseameti teates. 

Esialgsetel andmetel sai tulekahju alguse elektrisüsteemi süttimisest ning päästeamet süütamist ei kahtlusta, kirjutab ERR

Muinsuskaitsealune paekiviehitis oli Tallinna linnaplaneerimise ameti andmetel kindlustamata, kuid ameti muinsuskaitse osakonna juhataja Boris Duboviku sõnul on ta saanud linnapea Taavi Aasalt kinnituse, et linn leiab kabeli taastamiseks raha.

«Katus on praktiliselt tõesti hävinud. Ma võtan kaasa insenerid ja ehitajad, et hinnata, kui palju on vaja taastada, ma arvan, et mitte ainult katusekatted, vaid kuna tuletõrje kasutas vett, siis on kogu elektrisüsteem ka vaja vahetada,» rääkis Dubovik.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles