Suri suur Eesti sõber Esko Ollila

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esko Ollila.
Esko Ollila. Foto: PEETER LANGOVITS / PM/EMF

Eile, 1. detsembril 2018 suri ustav Eesti sõber Esko Ollila, Valgetähe II klassi teenetemärgi kavaler.

Poliitik, kahekordne minister ja pangandustegelane Esko Juhani Ollila sündis 14. juulil 1940 Rovaniemis. Aastail 1982-1983 oli ta Soome kaubandus- ja tööstusminister, aastail 1986-1987 rahandusminister. Pikki aastaid töötas ta Soome Panagas, olles seal juhatuse liige alates 1983. aastast kuni aastani 2000.

Esko Ollila toetas veendunult Eesti iseseisvuse taastamist. Eesti vastu hakkas ta huvi tundma juba koolipoisina, alustades eesti keele õpinguid koduse raamatukogu abil. Pärast Lennart Meri raamatu „Virmaliste väraval“ ilmumist soome keeles aastal 1974 (tõlkijaks Eva Lille), alustas ta Meriga kirjavahetust, millest arenes soe ja lähedane sõprus.

Esko Ollila toetas Eesti iseseisvumispüüdlusi tegudega. 1980-ndate aastate lõpus korraldas ta  Soome Panga ruumides eestlastele mitmeid kõrgetasemelisi kohtumisi, mis ametlikus vormis oleksid olnud mõeldamatud. Ta organiseeris ka rahalist abi Eesti välissuhtluse edendamiseks ajal, mil välisministriks oli Lennart Meri. 

Kui 1992. aasta talvel tabas Eestit äärmiselt terav kütusekriis Venemaa embargo tõttu, õnnestus Eestil tänu Esko Ollila korraldamisele saada abi Soome riigilt. Ollila veenis tollast peaministrit Esko Aho andma Soome valitsuse garantii Eestile eluliselt vajalikele kütusetarnete jätkamiseks.

Esko Ollila algatusel asutati Eesti Instituudi Sõprade Selts, toetamaks kultuuriinstituudi tegemisi Soomes, samuti oli ta esimese Eesti-Soome tulevikuraporti koostaja aastal 2003 koos Jaak Jõerüüdiga.

Lahkunut mälestavad tänulikult Lennart Meri Euroopa Sihtasutus ja perekond Meri. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles